Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Tilfredsstillende resultat præget af pandemien

Aarhus Universitet går ud af 2020 med et underskud på 200.000 kroner. Et budgetteret underskud på 49 mio. kr. udeblev – blandt andet som følge af corona-nedlukningen. Året har økonomisk set været præget af uforudsigelighed, men lander godt og giver universitetet råderum til at fortsætte sin strategiske udvikling.

17.04.2021 | Sys Christina Vestergaard

Foto: Ida Jensen

Der var budgetteret med et underskud på 49 mio. kroner, men indtægter og udgifter endte i 2020 med at gå stort set lige op. Årets resultat efter et økonomisk ustabilt og udfordret år blev et underskud på 200.000 kroner på baggrund af et indtægtsgrundlag på 6,7 milliarder kroner.

Bestyrelsen godkendte på sit møde den 14. april årsregnskab 2020 fra Aarhus Universitet, og det er et tilfredsstillende resultat, siger bestyrelsesformand Connie Hedegaard:

”Det har været et kompleks år at navigere i - også økonomisk, og det er blevet håndteret sikkert. Aarhus Universitet har udvist en skarp økonomistyring. Der har undervejs været udsigt til et underskud, som var op mod det dobbelte af det budgetterede, og derfor kan vi kun være tilfredse med det endelige resultat. Det giver stabilitet i forhold til at håndtere de økonomiske udfordringer i de kommende år, og det giver samtidig det økonomiske råderum, der er brug for i forhold til den fortsatte udvikling af universitetet”.

De tre fakulteter Arts, Aarhus BSS og Health samt fællesområdet kommer hver især ud med mindre overskud og bedre end budgetteret, mens NAT-TECH, som i 2020 stadig er opgjort som én økonomisk enhed, fik et underskud, som var større end budgetteret.

Uforudsigelighed gik begge veje

Særligt i begyndelsen af 2020 tydede det på, at pandemien ville give store økonomiske udfordringer for universitetet, og det budgetterede underskud på 49 mio. kroner så på et tidspunkt ud til at nærme sig de 100 mio. kroner. Men forskellige bevægelser fik betydning for, at det budgetterede underskud nærmest forsvandt.

Corona-pandemien er en del af forklaringen. Omkostningerne har meget naturligt været lavere end forventet inden for bl.a. rejse- og mødeaktiviteter samt bygningsdrift, og nedlukningen har også haft den effekt, at nogle forskningsaktiviteter ikke er blevet igangsat eller afviklet som planlagt. Til gengæld har den hurtige omstilling til digitaliserede hjemmearbejdspladser givet et merforbrug på it-relaterede omkostninger. Med til det samlede billede hører desuden, at Aarhus Universitet endte med et positivt udfald på 36 mio. kroner på ”finansielle poster”.

Træk på egenkapital de kommende år

Årsresultatet og den overordnede økonomiske status for universitetet giver mulighed for at understøtte sine strategiske mål. Aarhus Universitets egenkapital er ultimo 2020 opgjort til 909 mio. kr. ultimo, svarende til 13,7 pct. af omsætningen. Målsætningen for de kommende år er fortsat at bringe det opsamlede råderum i spil for at understøtte universitetets strategiske mål, fx at uddanne flere ingeniører og IT-specialister, at styrke innovation og erhvervssamarbejdet, og digitaliseringsstrategien.

”Det er helt afgørende, at universitetet har det økonomiske råderum til at prioritere sine strategiske satsninger. Flere midler fra egenkapitalen vil blive brugt til netop de strategiske områder, så vi også sikrer AU en stærk position til fremtiden,” understreger Connie Hedegaard.

Årets resultat er nærmere uddybet i Årsberetning 2020

Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Universitetsledelsens Stab