Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Tillid er kulturelt bestemt

MATCHPOINTS: Lokalbefolkningen i Papua Ny Guinea mener ikke, at man kan have tillid til andre mennesker. Og kineserne har en helt anden forståelse af tillid end danskerne. Antropologiske feltstudier viser, at vi ikke altid taler om det samme, når vi taler om tillid.

23.05.2014 | Ida Hammerich Nielson

Kinerserne forstår tillid på to måder, siger antropologen Anders Sybrandt Hansen. I spørgeskemaundersøgelser giver de udtryk for stor tillid til staten, samtidig med at der er udbredt tro på, at staten er fyldt med korrupte embedsmænd. Coulorbox.

Globale tillidsundersøgelser viser, at nogle befolkninger har en høj grad af tillid til hinanden, mens andre ikke har så meget tillid. Men måske er det ikke så enkelt. Antropologiske feltstudier sætter nemlig spørgsmålstegn ved, om der findes en universel forståelse af tillid – og dermed også, om man uden videre kan lave tværkulturelle sammenligninger af befolkningers tillid på baggrund af spørgeskemaundersøgelser.

”Antropologien kan præsentere os for nogle andre forståelser af den mellemmenneskelige tillid”, siger Anders Sybrandt Hansen, postdoc i antropologi og oplægsholder ved årets MatchPoints-seminar, som har tema om tillid.

”Når vi skal undersøge, hvad tillid er, er det vigtigt at få fat i mennesker i den virkelighed, de lever i for at se, hvordan tillid og mistilid udspiller sig i praksis”.

Tolerance i stedet for tillid
Det var lige præcis hvad den amerikanske antropolog Joel Robbins gjorde, da han tog til Sanduan provinsen i Papua Ny Guinea for at lave feltarbejde. Her opdagede han, at lokalbefolkningen på den sydøstasiatiske ø mener, at det grundlæggende er umuligt at vide noget som helst om, hvad der foregår i andre menneskers hoveder.

"Det betyder, at folk i Papua Ny Guinea ikke har tiltro til, hvad andre siger, fordi det ikke er en garanti for, hvordan de vil handle. Fænomenet rokker ved den antagelse, at tillid er et universelt fænomen," siger Anders Sybrandt Hansen.

”I vesten opererer vi ud fra den forestilling, at vi har en rimelig god idé om, hvad der foregår i hinandens hoveder. Det er det, vi bruger til at bygge tillid med. I Papua Ny Guinea skal tilliden derimod etableres gennem handlinger. Man møder ikke som udgangspunkt mennesker med tillid men snarere med en form for tolerance for den andens anderledeshed. Denne tilgangsvinkel til det mellemmenneskelige passer ikke ind i vore almindelige formularer for, hvordan vi skal forstå tillid,” siger han.

Kinesernes forståelse af tillid
Et eksempel på, at de store spørgeskemaundersøgelser af befolkningers tillid ikke altid rammer plet, har Anders Sybrandt Hansen fundet i sine feltstudier i Kina.

”Kina scorer ekstremt højt i spørgeskemaundersøgelser, når det gælder tillid til staten, men det strider mod alle erfaringer. Hvis du som udlænding sætter dig ind i en taxa i Beijing, går chaufføren ofte i gang med at kritisere statsmagten. Ideen om, at staten er fyldt med korrupte embedsmænd, er ekstremt udbredt i Kina. Så der er noget, der skurrer”, siger han.

Anders Sybrandt Hansens feltstudier i Kina viser, at kineserne forstår tillid til staten på to måder: 1) Har jeg tillid til, at mine ledere evner at gøre det, de siger og 2) Har jeg tillid til mine lederes bevæggrunde.

”Når kineserne svarer, at de har tillid til staten, har de tillid til det performative aspekt; de har tillid til, at statsmagten evner at gøre, hvad den sætter sig for at gøre. Hvad de derimod ikke har tillid til, er de officielle bevæggrunde og den officielle retorik. I Kina har man tillid til, at staten har magt til at få ting til at ske, men på en meget mere direkte måde, end vi har i et demokratisk system,” siger Anders Sybrandt Hansen.  

Kontakt
Anders Sybrandt Hansen, Institut for Kultur og Samfund
Mail: etnoash@hum.au.dk
Direkte telefon: 87 16 20 82

[Fakta]
MatchPoints 2014: Tillid
Årets MatchPoints Seminar sætter fokus på tillid og vil undersøge begrebet ud fra en lang række forskellige tilgange. Der vil blandt andet være workshops om korruption, terapi, ledelse, selv-tillid, Løgstrup og meget mere. Konferencen er åben for offentligheden og byder på en række særlige arrangementer, blandt andet en inspirationsdag for Foreningsdanmark og et seminar om ledelse, tillid og mistillid.
Læs mere om konferencen

Aarhus Universitet, Ekstern målgruppe, Offentligheden/Pressen, Forskning