Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Topforskere blev klogere på regnorme

Forskere fra vidt forskellige fag fik rig mulighed for at diskutere regnorme, parasitter og evolution, da AIAS holdt sit første Fellows’ Seminar. Grundtanken bag seminarerne er at bygge bro mellem forskellige fagligheder.

11.09.2013 | Ida Hammerich Nielson

Det første AIAS Fellows Seminar tiltrak forskere fra mange forskellige fag. Efter oplægget fortsatte diskussionerne over mere uformelle rammer over et glas vin i AIAS’ foyer.

Marie Braad Lund er Dale T. Mortensen Fellow på AIAS, hvor hun forsker i regnormen og dens symbiotiske bakterier som model for, hvordan symbiotiske systemer fungerer og udvikler sig. Hun tog sin ph.d. på Aarhus Universitet og studerede herefter havets kvælstofkredsløb på Stanford University.

De fleste har på et eller andet tidspunkt i deres liv prøvet at røre ved en regnorm. Hvad de færreste ved er, at det slimede dyr er hjemsted for en lang række mikrobielle organismer, som kan give os vigtig viden om evolutionen.

Det er Marie Braad Lund ekspert i. Hun er Dale T. Mortensen Fellow på Aarhus Institue of Advanced Studies (AIAS), og mandag d. 9. september holdt hun oplæg om sin forskning i mikrobiologi til det første AIAS Fellows' Seminar.

Foran hende sad 35 engagerede og spørgelystne forskere - nogle fra hendes eget fag, nogle fra beslægtede fag, men også forskere fra fag, der ligger langt væk fra hendes. Én af de sidstnævnte var kunsthistorier Lotte Phillipsen, der er Jens Christian Skou Junior Fellow ved AIAS. Hun fandt oplægget meget interessant:

“Jeg er humanist og er ikke vant til at høre om forskning i mikrobiologi, men Marie formidlede det på en måde, så jeg kunne være med. Som forsker sidder man med sit eget fags traditioner, og det er sundt at få et indblik i, hvordan forskere fra andre fag arbejder. Man kan få inspiration til nye måder at tænke på, nye måder at stille spørgsmål på”.

Gnister mellem fagområderne
Lotte Phillipsen skulle også introducere Marie Braad Lunds oplæg – det er en del af konceptet bag AIAS Fellows’ Seminarerne, at den forsker, der skal holde oplæg, skal vælge en forsker fra et andet fag, der skal introducere oplægget. Tanken er, at allerede her begynder den brobygning, som er kernen i AIAS Fellows’ Seminarerne. Det handler om at skabe udveksling mellem fagene, fortæller Morten Kyndrup, direktør i AIAS.

”Forskere på højeste niveau bliver sjældent konfronteret med andre forskere på højeste niveau fra andre fag, men det gør de på AIAS, bl.a. på Fellows’ Seminar. Når man sætter forskere sammen, som til daglig sidder hver for sig, springer der gnister mellem fagområderne, og forskerne kan få idéer fra andre forskningsområder, der kan føre til interessante gennembrud i deres egen forskning”, siger han.

Fellows’ Seminarerne er en af de aktiviteter, der skal binde forskerne på AIAS sammen på tværs af faggrænser og give dem muligheden for at lade sig inspirere af hinanden. Morten Kyndrup understreger, at de enkelte forskere på instituttet stadig skal lave deres egen forskning.

”Det er ikke meningen, at centret skal være interdisciplinært, centret skal være multidisciplinært”.


Næste AIAS Fellows’ Seminar finder sted mandag d. 16. september kl. 14.15-16.15. Oplægsholderen er Rane Willerslev, Jens Christian Skou Senior Fellow, der vil holde oplæg under overskriften: Why Human Sacrifice? An Exercise in Radical Cultural Comparison. Læs mere om seminaret her


AIAS
Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS) blev indviet i juni 2013 og er en del af Aarhus Universitets satsning på forskning og talentudvikling. Ambitionen er at styrke universitetet som et af de mest attraktive steder i Europa for forskere under udvikling. AIAS er et selvstændigt institut under Aarhus Universitet og kommer på sigt til at huse ca. 35 fellows ad gangen. Disse fellows er internationale topforskere inden for alle faglige discipliner. Inden for rammerne af instituttet bliver der bedrevet forskning af højeste kvalitet og afholdt faglige arrangementer for instituttets og for universitetets forskere i øvrigt. Læs mere om AIAS her


Andre artikler om AIAS

 

Arrangement, Alle grupper, Alle AU-enheder, Forskning