Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Totrins-hvaffor-noget?

Totrinsbekræftelse betyder, at man tilføjer en ekstra beskyttelse, når man logger på et system eller en service. Fremover vil de fleste VPN-opkoblinger til universitetet kræve totrinsbekræftelse. Er du VPN-bruger, kan du tilmelde dig totrinsbekræftelse på mit.au.dk.

26.01.2018 | Malene Hjulmand Bundgaard

Foto: Colourbox

Fra tirsdag den 6. marts kræver de fleste VPN-opkoblinger til AU totrinsbekræftelse. Det vil sige, at når du fremover kobler op via VPN, skal du logge ind med dit AUID og din adgangskode, som du plejer, og herefter acceptere login via en app på din smartphone, som hedder NetIQ. 

Sådan tilmelder du dig

Du tilmelder dig totrinsbekræftelse på mit.au.dk, hvor du bliver guidet igennem tilmeldingen punkt for punkt. 

Til tilmeldingen skal du bruge:

  • din arbejdscomputer med adgang til AU’s netværk.
  • en smartphone – hvis du ikke har en AU telefon, kan du anvende din egen - det koster ikke noget.
  • dit NemID.

Benytter du allerede i dag totrinsbekræftelse til VPN-opkobling, skal du alligevel tilmelde dig på mit.au.dk. Det skyldes, at AU IT har valgt at erstatte de eksisterende systemer til håndtering af totrinsbekræftelse med en ny platform.

Adgang til AU Access via VPN er ikke omfattet af totrinsbekræftelse på nuværende tidspunkt.

Undgå forgæves VPN-opkobling

Fra den 5. marts kræver de fleste VPN-opkoblinger totrinsbekræftelse. Du vil få en besked, når du forsøger at koble op, hvis din VPN kræver totrinsbekræftelse. For at undgå at du ikke kan koble op via VPN efter den 5. marts, når du fx sidder derhjemme eller i udlandet, anbefaler AU IT, at du tilmelder dig senest den 5. marts.

Det med småt

Hvis du som medarbejder har behov for VPN-opkobling, men ikke har en smartphone eller et NemID, eller hvis du pga. udlandsophold ikke har mulighed for at tilmelde dig totrinsbekræftelse på mit.au.dk, skal du kontakte din lokale IT-support. Du kan finde kontaktinformation på www.au.dk/it.   

Hvad er totrinsbekræftelse?

Totrinsbekræftelse indføres som et led i at leve op til reglerne i AU’s informationssikkerhedshåndbog, og for at leve op til de krav som dataansvarlige stiller til AU som databehandlere. Kort fortalt går totrinsbekræftelse ud på, at man tilføjer en ekstra beskyttelse, når man logger på et system eller en service. Mange kender allerede totrinsbekræftelse fra fx Google, Apple, Facebook m.v. Totrinsbekræftelse er efterhånden standard på mange af de tjenester, vi bruger online.

Hvad er VPN?

Formålet med en VPN forbindelse er, at du kan tilgå nogle af AU' services hjemmefra, som ellers kun er tilgængelige, når du er på universitetets netværk

Mere information

Find vejledning til, hvordan du tilmelder dig totrinsbekræftelse på medarbejdere.au.dk/totrin

Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, AU IT, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Videnskabelig medarbejder