Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Tre gode dage for Aarhus-"ambassaden" i hovedstaden

Aarhus Universitetsforlag og Folkeuniversitetet kan se tilbage på endnu en succes med formidling på slap line ved årets BogForum.

10.11.2014 | Helge Hollesen

Der var rift om bøgerne på Aarhus Universitetsforlags stand ved BogForum 2014. Foto: Søren Kjeldgaard.

Ning de Coninck-Smith havde en nuværende undervisningsminister Christine Antorini og tidligere undervisningsminister Bertel Haarder til debat om fembindsværket "Dansk skolehistorie". Foto: Søren Kjeldgaard.

Professor Hans-Jørgen Schanz og højskoleforstander Jørgen Carlsen fortalte veloplagt om ideer, der ændrede verden. Foto: Søren Kjeldgaard.

Professor Gorm Toftegaard Nielsen udfordrede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i samtale med sønnen Rune Lykkeberg om lov og ret og sund fornuft. Foto: Søren Kjeldgaard.

Pludselig fornemmer Peter Brandes, at han hører sin egen stemme fra nabostanden.
”Men det er ikke mine ord, jeg hører, så det må jo være en metamorfose,” fastslår kunstneren. Han er i færd med at tale om Asger Jorn sammen med Lars Morell, forfatteren til bogen Asger Jorns kunst.

Og det er netop de to herrers snak om Jorns brug af metamorfoser, der er ved at blive overdøvet af boksepromotoren Mogens Palle og den tidligere mesterbokser Hans Henrik Palm. Få meter fra den aarhusianske stand udveksler de minder om Jørgen ”Gamle” Hansen i anledning af endnu en bog om den tidligere europamester.

Morells Jorn-bog var en de udgivelser, som Aarhus Universitetsforlag valgte at præsentere på BogForum 2014 i BellaCentret i samarbejde med Folkeuniversitetet. Bortset fra den kortvarige verbale udveksling mellem håndens og åndens arbejde blev præsentationerne i samtaleform dog afviklet stort set uforstyrret i de 20-25 minutter, de var sat til at vare.

Forskningsformidling til messepris
Forskerne så da også ud til at stortrives med deres optræden i de uformelle rammer med nærkontakt til et publikum, der ofte stod og sad tæt mellem stablerne af forskningsformidling til messepris.

”Garanteret dagens billigste kilopris,” lovede professor Hans-Jørgen Schanz om dagens tilbud på det nyudgivne værk om 50 idéer, der ændrede verden, som han selv har redigeret.

Den garanti viste sig nu ikke helt at holde. Længere nede ad gangen kunne man nemlig for en hundredlap gå hjem med den italienske madbibel Sølvskeen. Selv forlagets serie af ”Tænkepauser” kan vist ikke være med til den pris.

Truslen om terror er vildt overdrevet
Netop de godt sælgende ”Tænkepauser” leverede stof til en stor del af de 22 samtaler på forlagets stand C2-003.

Det gjaldt blandt andet Carsten Bagge Laustsens ”Terror”, hvor den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen erkendte, at Aarhus-forskeren på knap 60 sider fortæller lige så meget om et emne, han selv havde brugt 300 sider på at komme til bunds i.

Men de to herrer var enige om, at terrortruslen er vildt overdrevet:
”Risikoen for at blive udsat for terror er mindre end risikoen for at dø af et æselspark,” som Carsten Bagge Laustsen formulerede det.

Juraprofessor angriber Menneskerettighedsdomstol
Blandt de mange tankevækkende samtaler var også 20 minutter med juraprofessor Gorm Toftegaard Nielsen. Sammen med sønnen Rune Lykkeberg fra Politiken diskuterede han sit bidrag til ”Tænkepauser”.

Juraprofessorens  ”Loven” argumenterer blandt andet mod Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, og fra forlagsstandens røde stol udfoldede han sin kritik.

”Domstolen blev oprettet efter anden verdenskrig, fordi sejrherrene ikke troede på tyskerne. Men hvorfor skal sådan en domstol med sine fortolkninger af menneskerettigheder have lov til i dag at binde politikere i alle lande? Det er ikke demokratisk,” mente Gorm Toftegaard Nielsen.

Aarhus’ ambassade i hovedstaden
Blandt de viden- og bogbegærlige, der fra fredag formiddag vendte opmærksomheden mod årets bogmekka var også morgenduelige aarhusianere og fynboer på en dagtur med Folkeuniversitetet, der fredag og to gange lørdag arrangerede busture med speedforedrag om litterære tendenser.

Netop muligheden for at skabe et samarbejde med Folkeuniversitetet fik for nogle år siden Aarhus Universitetsforlag til at trække sig fra universitetsforlagenes fælles stand.

Årets BogForum bekræftede, at det har været en succes at etablere det, som forfatteren Svend Aage Madsen har betegnet som Aarhus’ ambassade i København.

I en pause på BogForums sidste dag luftede forlagsredaktør Carsten Fenger-Grøndahl da også muligheden for at udvide ”ambassaden”.
”Næste år skal vi måske forsøge at få mere plads.”

Arrangement, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Samarbejde