Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Tre unge forskere fra IKM bliver Lundbeckfonden Fellows

Ud af Lundbeckfondens fem nye fellowships er hele tre gået til forskere på Institut for Klinisk Medicin. Med hvert fellowship følger ti millioner kroner, som skal hjælpe de unge talenters forskning på vej over de næste fem år.

24.10.2018 | Simon Byrial Fischel

Institut for Klinisk Medicin får hele tre Lundbeckfonden Fellowships.

Ph.d. og lektor Nicolai Juul Birkbak forsker i cancerevolution. Foto: Lundbeckfonden

Ph.d. og lektor Micah Allen forsker i mavefornemmelser. Foto: Lundbeckfonden

Ph.d. og lektor Christoffer Laustsen forsker i blodpropper i hjernen. Foto: Lundbeckfonden

Sidste år kunne Institut for Biomedicin kalde sig de første til at lande tre ud af fem Lundbeckfonden fellowships på ét institut. I år gør Institut for Klinisk Medicin dem kunsten efter med de tre fremragende forskere: Nicolai Juul Birkbak, Micah Allen og Christoffer Laustsen.

De repræsenterer det samme institut, men forsker inden for vidt forskellige områder. Fælles for de tre nyligt udpegede fellows er dog, at de er blandt deres generations mest lovende forskere, og at de hver især har potentiale til at revolutionere vores forståelse af et forskningsfelt.

Nicolai Juul Birkbak, ph.d., lektor, Institut for Klinisk Medicin
Hvad sker der helt præcist, når en almindelig celle udvikler sig til en cancercelle? Det er noget af det, som Nicolai Juul Birkbak håber på at kunne besvare, når han i sit fellowship dykker længere ned i cancerens evolution.

Han vil forsøge at gøre os klogere på, hvordan forskellige faktorer påvirker cancergenomet, ikke mindst under behandling. Håbet er, at hans forskning på længere sigt kan bruges til at danne et cancer-kartotek, hvor læger kan slå den eksakte cancertype op og få et overblik over sygdommens mest sandsynlige udviklingsforløb.

Se videoen med Nicolai hos Lundbeckfonden

Micah Allen, ph.d., lektor, Institut for Klinisk Medicin
Handler vi så rationelt, som vi godt kan lide at tro, eller baserer vi snarere vores beslutninger på mavefornemmelser? Det vil Micah Allen forsøge af afdække, når han de næste fem år skal se nærmere på forskellige signalveje mellem vores hjerne og indre organer og undersøge, om vores beslutningsprocesser influeres af f.eks. hjerterytmen.

Han skal desuden undersøge patienter, som har fået fjernet mavesækken for at se, om en lavere signalering fra krop til hjerne påvirker beslutningstagningen.

Se videoen med Micah hos Lundbeckfonden

Christoffer Laustsen, ph.d., lektor, Institut for Klinisk Medicin
Hvad kan hjernecellernes stofskifte fortælle os om processerne i hjernen før, under og efter en blodprop? Det skal Christoffer Laustsen se nærmere på i sit fellowship, hvor han ved hjælp af en ny skanningsteknik vil undersøge disse processer på celleniveau.

For at minimere de varige skader efter en blodprop i hjernen er det uhyre vigtigt, at behandlingen sker hurtigst muligt. Håbet er derfor, at en dybere forståelse af hjernecellernes stofskifte kan gøre os bedre til at forudsige blodpropper og dermed begrænse skaderne på hjernen.

Se videoen med Christoffer hos Lundbeckfonden

Kontakt
Ph.d. og lektor Nicolai Juul Birkbak
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Molekylær Medicinsk afdeling (MOMA)
Mail: nbirkbak@clin.au.dk
Tlf.: 25 39 47 79

Ph.d. og lektor Micah Allen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Aarhus Institute of Advanced Studies
Mail: micah.allen@medschl.cam.ac.uk
Tlf.:  71 79 09 14

Ph.d. og lektor Christoffer Laustsen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
The MR Research Centre
Mail: cl@clin.au.dk
Tlf.: 24 43 91 41

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Forskning, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Ph.d.-studerende, Offentligheden/Pressen