Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Uddannelseslængden har betydning for levealderen hos multisyge

Et nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at lavere uddannelsesniveau er forbundet med højere dødelighed hos multisyge danskere.

24.05.2017 | Marlene Lauridsen

Nikoline Lund Jensen har lavet i studiet i forbindelse med sit forskningsår, som hun gennemførte i 2015-2016 ved Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet (foto: Lise Arnfred, AU Kommunikation Health).

Udfordringerne i sundhedsvæsenet har ændret karakter gennem de seneste årtier. Kroniske sygdomme udgør i dag størstedelen af dødfaldene i de udviklede lande, og antallet af personer med flere kroniske sygdomme øges i takt med, at levealderen stiger.

Multisygdom er især udbredt blandt mennesker med lavere socioøkonomisk status, og både multisygdom og lavere socioøkonomisk status er forbundet med højere dødelighedstal. Et nyt studie har netop undersøgt sammenhængen mellem uddannelsesniveau og dødelighed, og hvordan multisygdom påvirker denne sammenhæng.

Højere dødelighed blandt lavtuddannede multisyge

Resultaterne fra studiet viser, at dødelighedsraten er højere blandt personer med lavere uddannelsesniveau i grupper med 0-1 sygdom. Det absolutte dødstal var 6 gange højere blandt personer med lavere uddannelsesniveau i grupper med mere end 4 sygdomme (svært multisyge). Meget tyder altså på, at uddannelsesniveauet hos multisyge danskere er en vigtig prognostisk faktor for dødeligheden.

”Vores studie fastslår, at folk med et lavere uddannelsesniveau har større risiko for at dø tidligt og at det ser ud som at, det at være multisyg spiller en væsentlig rolle for denne sammenhæng ”,  udtaler Nikoline Jensen.

 

Artiklen “The impact of socioeconomic status and multimorbidity on mortality: a population-based cohort study” er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Clinical Epidemiology Journal.


Fakta om studiet

  • Studiet bygger på et multisygdomsindeks som omfatter 39 kroniske sygdomme.
  • I alt er 239.547 danskere mellem 25 og 89 år fulgt over 3.8 år via Den Nationale Sundhedsprofil 2010.
  • Data om uddannelsesniveau kom fra Danmarks Statistik.


Yderligere oplysninger

Forskningsårsstuderende Nikoline Lund Jensen
Forskningsenheden for Almen Praksis & Mental Health in Primary Care (MEPRICA)
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Telefon:  +45 5189 8018
nikolinelundjensen@ph.au.dk

Ph.d. -studerende Anders Prior 
Forskningsenheden for Almen Praksis og Mental Health in Primary Care (MEPRICA)
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Mobil: +4522993713
anders.prior@ph.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Meprica, Meprica