Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Udtrækning af visdomstænder kan blive mindre pinefuld

Ny viden om mere effektiv smertelindring kan gøre udtrækning af visdomstænder til en mindre pinefuld proces. Det viser et nyt ph.d-studie fra Institut for Odontologi ved Aarhus Universitet.

20.12.2013 | Henriette Stevnhøj

Tandlæge, ph.d.-studerende Jennifer Christensen.

Tandlæge, ph.d.-studerende Jennifer Christensen har forsket i smertelindring ved udtrækning af visdomstænder.

Det kan være en langstrakt og smertefuld oplevelse at få trukket visdomstænder ud. For nogle mennesker kan udsigten til kvalerne i tandlægestolen være nok til, at de fravælger indgrebet. Også selv om visdomstænderne kan give problemer, hvis de bliver siddende.

Men nu er der godt nyt til de patienter fra forskningen i smertebehandling ved tandudtrækning.

Et ph.d.-studie ved Institut for Odontologi viser nemlig, at en bestemt type bedøvelse kombineret med et såkaldt steroidpræparat kan mindske smerter og hævelse efter udtrækningen.

Steriod lægger populært sagt en dæmper på kroppens reaktion efter fx en operation eller en tandudtrækning. Langt de fleste mennesker, som får fjernet visdomstænder, vil opleve at have smerter og hævelse i flere dage efter.

Ph.d.-studiet viser, at patienter, som blev behandlet med steriod og en bedøvelse, som virkede i længere tid, oplevede færre smerter og mindre hævelse op til tre dage efter operationen. Til sammenligning havde patienter, der kun fik almindelig bedøvelse og intet steroid, ondt i længere tid og fik  større grad af hævelse.

Godt nyt til de nervøse

Resultaterne fra ph.d.-projektet, som er et af de største af sin art med i alt 126 patienter, skal dog ikke medføre, at steorid bliver indført som rutinebehandling i tandlægeklinikker. Det siger tandlæge, ph.d.-studerende Jennifer Christensen, som står bag projektet.

Ulemperne ved at behandle med steroider er, at kroppens eget imunforsvar kan blive hæmmet, og sårhelingen kan blive forlænget. Derfor skal man være varsom med at behandle med steroid over en længere periode, mener Jennifer Christensen.

”Med studiet har vi påvist, at steroid kan have en gavnlig effekt, og det kan især være væsentligt for de patienter, som er meget nervøse for smerter efter en udtrækning, eller patienter som af den ene eller anden årsag vil være meget generet af en eventuel hævelse. Her kan det være nyttigt at tilbyde steroid sammen med en bedøvelse, som virker i længere tid, siger Jennifer Christensen.

”Den største fordel er at give tandlægerne et større råderum for smertebehandling og dermed patienterne en større tryghed, når de skal have fjernet en visdomstand”, siger Jennifer Christensen.


 Fakta om projektet

De 126 patienter i studiet fik alle fjernet to visdomstænder. Patienterne var delt i fire grupper, som blev behandlet med forskellige kombinationer af bedøvelse og steroid. Efter tandudtrækningen skulle patienterne selv registrere graden af smerter og hævelse.

En del af studiet var også at teste brugen af termografi, der kan beskrives som at lokalisere varmeudslip. Ved at vurdere graden af varmeudvikling efter udtrækning af visdomstænder, siger det noget om kroppens reaktion.

Ph.d.-projektet ’Reduktion af følgevirkninger efter kirurgisk fjernelse af mandiblens tredjemolar vurderet ved brug af termografi og patientrapporterede  metoder’er støttet af Calcinfonden, Aarhus Universitets Forskningsfond, Colgate-Palmolive A/S.

 


Yderligere oplysninger

Tandlæge, ph.d.-studerende Jennifer Christensen
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi
M: 61 28 31 16
E-mail: jennifer.heather.christensen@odontologi.au.dk

 

Forskning, Alle grupper, Health, Health