Simon Tilma Vistisen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital modtager Erhoff Fondens talentpris. Prisen får han for sit bidrag til medicoteknik og klinisk fysiologi.
16.06.2015 |
Han er uddannet civilingeniør i sundhedsteknologi, og i 2010 blev 34 årige Simon Tilma Vistisen ph.d. fra Health på Aarhus Universitet. Nu bliver han hædret med Erhoff Fondens talentpris. Prisen får han for sit bidrag til medicoteknik og klinisk fysiologi.
I øjeblikket er Simon Tilma Vistisen optaget af at teste, om han kan vende de små fejl-hjerteslag, som stort set forekommer dagligt hos alle mennesker til en fysiologisk gevinst for patienter. Disse hjerteslag hedder ekstrasystoler.
Ekstrasystolen er et hjerteslag, som kommer lidt for tidligt i forhold til den faste rytme, som hjertet ellers slår efter. Da ekstrasystolen fejlagtigt kommer for tidligt, når hjertet ikke at blive fyldt tilstrækkeligt, og pumpeevnen ved dét hjerteslag er meget nedsat. Det næste hjerteslag finder ind i den normale faste rytme igen.
”Hjertet har haft relativt lang tid til at blive fyldt, og sammen med den forudgående dårlige tømning af hjertet, bliver dette andetslag et overfyldt hjerteslag i forhold til alle de normale hjerteslag. Bortset fra den øgede fyldning er andetslaget et normalt hjerteslag, forklarer Simon Tilma Vistisen.
Hans hypotese er derfor, at en analyse af, hvor godt dette andet hjerteslag slår sammenlignet med de normale hjerteslag, kan afsløre, om hjertet vil pumpe væsentligt bedre, hvis fyldningen til hjertet øges med væskebehandling.
”Ekstrasystolens andet slag giver et gratis svar på, hvad ekstra fyldning vil betyde for hjertets pumpevne – det svar som klinikerne søger,” siger han og understreger, at det er en åbenlys mulighed ud fra overvågningen af intensivpatienter.
Metoden er foreløbigt bekræftet eksperimentelt, og der ligger lovende data fra knap 40 hjertekirurgiske patienter i et studie, der er tæt på at være afsluttet.
Prisoverrækkelsen finder sted på Carlsberg Akademiet, København, den 17. juni 2015.
Simon Tilma Vistisens ph.d.-projektet blev startskuddet til at udvikle en monitoreringsmetode, der ved at kombinere eksisterende målinger kan forudse, om en patient med blodforgiftning har behov for væske eller ej. Metoden vil kunne redde liv og er også baggrunden for en bevilling, forskeren fik tidligere på året fra Det Frie Forskningsråd.
Lektor, ph.d. Simon Tilma Vistisen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Center for Akutforskning.
Direkte telefon: 20676868
vistisen@clin.au.dk