Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Unik mulighed for måling af unges trivsel

Ungeprofilundersøgelsen er en ny og omfattende undersøgelse, der systematisk måler unges trivsel. Undersøgelsen skal løbende understøtte kommunernes arbejde med unges mentale sundhed og give mulighed for at udveksle erfaringer mellem kommuner og organisationer på området.

16.11.2016 | Signe Herbers Poulsen

Ungeprofilundersøgelsen blev gennemført første gang i slutningen af 2015 blandt 48.000 anonyme unge i alderen 12 til 25 år. I undersøgelsen blev de unge blandt andet bedt om at angive deres trivsel på en skala fra 0 til 10 - fra ”det værst mulige liv” til ”det bedst mulige liv”. Resultaterne fra den netop offentliggjorte rapport viser, at der er sket en stigning i antallet af unge, der ikke trives, når man sammenligner med lignende undersøgelser.

Et unikt samarbejde der skal hjælpe unge

Partnerskabet bag ungeprofilundersøgelsen er det første af sin slags, og består af et samarbejde mellem en række kommuner, vidensinstitutioner og andre aktører, der arbejder med unges mentale sundhed. Formålet er at støtte kommuner og organisationer i deres arbejde med politikker, strategier og ikke mindst konkrete indsatser, der kan hjælpe unge til at håndtere og klare dagligdagens udfordringer.

Partnerskabet bag undersøgelsen består af følgende profiler: SSP-Samrådet, Odense Kommune, Justitsministeriet, det Kriminalpræventive Råd, Aalborg Kommune, Socialstyrelsen, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, TrygFonden, det Nationale Forskningscenter for Velfærd, Center for Ungdomsforskning og Komitéen for Sundhedsoplysning.

Center for Sundhedssamarbejde og forskningsprogrammet for Mental Børnesundhed på Aarhus Universitet har sammen med Aalborg Universitet haft ansvaret for kapitlet vedrørende mental sundhed, og Center for Sundhedssamarbejde har endvidere bistået med bearbejdning af data til rapportens indledende afsnit.

Det videre samarbejde er allerede i fuld gang

Samarbejdet om ungeprofilundersøgelsen fortsætter, og undersøgelsen for 2017 bliver gennemført fra den 1. oktober til den 30. november 2016. Lige nu deltager 38 kommuner i undersøgelsen, men der er stadig mulighed for at tilmelde sig ved at kontakte Skolesundhed.dk’s sekretariat – enten til Marie Arffmann på mas@sundkom.dk eller Mette Laub Pedersen på mlp@sundkom.dk.

Yderligere oplysninger

Web: ungeprofilen.dk

Carsten Obel, ph.d., professor og direktør
Center for Sundhedssamarbejde ved Aarhus Universitet
Mobil: 29 42 84 05
co@au.dk

Samarbejde, Forskning, Videnskabelig medarbejder, Susa, Susa