Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Universitetsvalget 2020 – se resultaterne

Årets universitetsvalg er slut. Stemmerne optalt, og posterne fordelt. Stemmeprocenten på 16 procent er lavere end de foregående år – corona vurderes at være den primære årsag.

16.11.2020 | Signe Schou

I AU’s bestyrelse vil et nyt studentermedlem fra 1. februar 2021 sidde med til bords, når bestyrelsen mødes. Mikkel Grøne fra Studenterrådet skal afløse Ditte Marie Thomsen, der fratræder planmæssigt efter 2 år på posten. Mikkel Grøne er jurastuderende på 3. år og har mærkesager som bedre trivsel for studerende og et grønt og bæredygtigt AU. Bestyrelsens anden studenterrepræsentant, Hanna-Louise Schou Nielsen, blev valgt i 2019 og fortsætter frem til november 2021.

Ud over det nye studentermedlem i bestyrelsen er der kommet nye repræsentanter ind i fakulteternes akademiske råd, i de lokale studienævn og i ph.d.-udvalgene.

Se alle valgresultaterne

Godt 16 pct. har stemt

Den samlede valgdeltagelse endte på 16,26 pct. Det er noget lavere end i 2019, hvor den landede på lidt over 21 pct. Det kan skyldes flere ting, men Covid-19 spiller efter alt at dømme en afgørende rolle. Færre studerende på campus har gjort det sværere for kandidaterne at komme i dialog med vælgerne – og trods en særlig indsats, hvor der bl.a. er blevet skrevet ud til alle studerende om valget af et studentermedlem til bestyrelsen, har det samlet set ikke været nok til at få flere til at stemme.

Der var i alt 30 kampvalg – dvs. valg, hvor flere kandidater kæmper om et begrænset antal pladser. Stemmeprocenten svinger markant fra lokalvalg til lokalvalg. Topscoreren på 68,4 % er studienævnet ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse.

Fredsvalg, bortfald og lodtrækninger  

111 valg blev afgjort som fredsvalg eller ved lodtrækning. Fredsvalg betyder, at der kun er kommet én liste ind og at kandidaterne er fundet uden afstemning. Lodtrækning bliver brugt, når der ikke er nogen VIP- eller TAP-kandidater opstillet til en ledig post. Videnskabelige medarbejdere samt teknisk/administrative medarbejdere har i modsætning til de studerende tjenestepligt til at fungere som medlem af de kollegiale organer, og hvis der ikke er indleveret en kandidatliste inden opstillingsfristen, foretager valgudvalget en lodtrækning.

Der var 14 bortfaldne valg. Når der ikke er nogen opstillede kandidater til et valg, bliver der ikke valgt nogen repræsentanter. Læs mere om fredsvalg og bortfald af valg på hjemmesiden.

Vil du vide mere?

Læs mere på www.au.dk/valg eller kontakt valgsekretariatet på valg@au.dk.

Arrangement, Teknisk/administrativ medarbejder, Alle AU-enheder, AU HR, Videnskabelig medarbejder, Universitetsledelsens Stab, Ph.d.-studerende, Studerende