Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Urolig søvn kan være tidlige tegn på Parkinsons sygdom

Forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har fundet, at patienter med søvnforstyrrelsen RBD mangler dopamin og har en form for betændelsestilstand i hjernen. Det betyder, at de er i risikozonen for at udvikle Parkinsons sygdom eller demens, når de bliver ældre.

21.11.2017 | Helle Horskjær Hansen

En urolig søvn kan være tidlige tegn på Parkinsons sygdom. Forskere har fundet, at patienter med Rapid eye movement sleep behaviour disorder, har en risiko for at udvikle Parkinsons sygdom i fremtiden, fordi de mangler dopamin i hjernen.

En urolig søvn kan være tidlige tegn på Parkinsons sygdom. Forskere har fundet, at patienter med Rapid eye movement sleep behaviour disorder, har en risiko for at udvikle Parkinsons sygdom i fremtiden, fordi de mangler dopamin i hjernen.

Sover du uroligt, slår og sparker du i søvne? Så kan det være tegn på en lidelse, der er forbundet med sygdomme i hjernen. Forskere fra AU og AUH har undersøgt tilstanden af de dopamin-producerende nerveceller i hjernen og celler, som deltager i hjernens immunforsvar hos personer, der lider af søvnforstyrrelsen Rapid eye movement sleep behaviour disorder, RBD.

Studiet viser, at patienter med RBD, har en risiko for at udvikle Parkinsons sygdom eller demens i fremtiden, fordi de allerede mangler dopamin i hjernen. Parkinsons sygdom opstår netop, fordi gruppen af nerveceller i hjernen, som producerer dopamin, går til grunde.
 
Søvnforstyrrelsen RBD er karakteriseret ved forstyrrelser i den del af søvnen, hvor man drømmer.  Raske personer er slappe og ligger stille under drømmesøvnen, mens personer med RBD udlever deres drømme, hvor de i søvne kan slå, sparke eller råbe.

”Disse patienter har en betændelsestilstand i hjernen i det område, hvor de dopamin-producerende nerveceller findes,” forklarer en af forskerne bag studiet, Morten Gersel Stokholm fra Aarhus Universitet og PET Centret på Aarhus Universitetshospital.

Resultaterne er netop blevet udgivet i det neurologiske tidsskrift The Lancet Neurology.

Og det er helt ny viden, da forskere ikke tidligere har påvist, at der er en form for betændelsestilstand i hjernen hos patienter, der er i risiko for at udvikle Parkinsons sygdom.

”Med dette studie er der opnået ny viden omkring sygdomsprocesserne i hjernen i de tidlige forstadier af sygdomsudviklingen. Det er tanken, at denne viden kan bruges til at bestemme hvilke patienter med søvnforstyrrelsen, der senere vil udvikle Parkinsons sygdom. Samtidig er det også viden, der kan hjælpe med at udvikle lægemidler, som kan forhindre eller bremse udviklingen af sygdommene,” fortæller Morten Gersel Stokholm.

Søvnforstyrrelsen rammer oftest personer i alderen 50-70 år, og mænd hyppigere end kvinder.

­_________________________________________________________________________________

Parkinsons sygdom

7300 patienter i Danmark har Parkinsons sygdom. Symptomer er langsomme bevægelser, ofte med rysten, samt muskelstivhed. Parkinsons sygdom er en kronisk lidelse, der forværres med tiden. Sygdommen er noget mere almindelig hos mænd end hos kvinder. Parkinsons sygdom opstår, fordi hjernen mangler dopamin. Det er primært voksne, der bliver ramt, og de første tegn kommer oftest i 50-70 års alderen.

__________________________________________________________________________________

Bag om resultatet

Studiet er case-kontrol studie

Bag projektet står læge, ph.d.-studerende Morten Gersel Stokholm og læge, lektor Nicola Pavese i samarbejde med læger fra Neurologisk Afdeling og Søvnklinikken, Aarhus Universitetshospital og læger fra University Hospital Clínic de Barcelona.

Projektet er finansieret med en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Den videnskabelige artikel kan læses her: Assessment of neuroinflammation in patients with idiopathic rapid-eye-movement sleep behaviour disorder: a case-control study

Kontakt

Læge, ph.d.-studerende, Morten Stokholm
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, PET-Centret
Tlf.: 28 51 11 48
mortenstokholm@clin.au.dk

Forskning, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder