Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Vejen fra kræftsymptom til afklaring skal under international lup

Førende forskere fra Storbritannien, USA og Aarhus Universitet har fået £ 5 mio. til at afprøve, hvilke udredningsveje, der – inden en behandling - giver større overlevelse ved kræft. Inspirationen er bl.a. ”den danske model”; nøglen er at forstå processen fra symptomer til afklaring og diagnose.

26.01.2017 | Kirsten Olesen

Ny international forskning med dansk bidrag skal hjælpe praktiserende læger med at diagnosticere kræft.

Dansk viden om, hvordan man hurtigt får en afklaring, når man har symptomer på kræft, bliver nu afsæt for forskning i internationalt regi. Det sker, når et nyt netværk af top-navne tager hul på fem års forskning i, hvordan processen fra symptom til afklaring og/eller diagnose kan foregå mest rationelt.
Målet er, at flere i sidste ende overlever deres sygdom. Midlet vil bl.a. være brug af ny teknologi så som tests, der skal gøres tilgængelige for praktiserende læger.

Solid forskning i dansk succes

Det nye forskningsnetværk, CanTest Collaborative, har base i Storbritannien, hvor en nystiftet pris, ”The Catalyst Award” på £ 5 mio. (ca. 50 mio. kr.), fra Cancer Research UK skal finansiere de kommende års arbejde. Prisen er bl.a. tildelt på baggrund af en ansøgning om forskning i ”den danske model” fra professor Peter Vedsted fra Aarhus Universitet og Forskningsenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet:

”Vi har populært sagt et sundhedsvæsen herhjemme, som kan eksporteres – England er fx begyndt at skæve til, at vi satser på hurtig udredning, selv om de klassiske alarm-symptomer mangler. Og det, vi er lykkedes med i Danmark, skal vi nu lave stor, solid forskning på i samarbejde på tværs af landegrænser og institutioner”, siger Peter Vedsted.

Vil kredse om at forstå processen

Han ser ét spørgsmål som helt centralt for det kommende arbejde: Hvad drejer det sig om for praktiserende læge og patient, når man overvejer, at symptomer kan være tegn på kræft?
Er der fx mulighed for at starte en udredning allerede på et tidligt tidspunkt i første linje, så fokus er mindre på hurtighed, men mere på at finde kræften i et tidligere stadie.
Og hvordan ser vejen ud, når kræft ikke præsenterer sig som alarm-symptomer, men er mere ”mystiske” symptomer eller blot en ”fornemmelse”?

”Vi vil med andre ord arbejde med en videnskabeliggørelse af, hvordan det er mest rationelt at bevæge sig fra symptom til afklaring – så vi vil kredse om at forstå den proces”, siger Peter Vedsted.

 Rent fysisk vil de danske forskere indgå i projektets internationale skole, hvor man skal udveksle viden om metoder og ny teknologi på feltet.

”Så jeg forventer, at vores internationale arbejde vil vokse betydeligt i de kommende år, og at vi i perioder både kan komme til at arbejde fra Aarhus, London og New York…”, siger Peter Vedsted.


Kontakt:

Professor Peter Vedsted
Forskningsenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet
Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis, CaP
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Mobil:  2083 8259
p.vedsted@ph.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Folkesundhed, Health, Offentligheden/Pressen, CAP, Health