Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Vejen til jobbet blev brolagt i praktikken og specialet

Marie Enemark Olsen (cand.mag ´10) er i dag Senior Manager, Human and Labour Rights hos LEGO Group, og vejen hertil begyndte allerede i praktikken.

06.08.2015 | Julie Løndahl Petersen

Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet

Marie Enemark Olsen vidste allerede under sin bachelor i European Studies og fransk på Aarhus BSS, hvilken vej hun gerne ville gå. Corporate Social Responsibility – CSR – havde fanget hendes interesse:

-Jeg havde blandt andet et fag, som handlede om den politiske forbruger, og om hvordan vi som kunder i stigende grad stiller krav til produkter, som ikke kun handler om kvalitet og funktion. Det gav mig interessen for hele CSR-verdenen, siger Marie.

Hun læste efterfølgende Master i International Studies på Aarhus Universitet. En uddannelse der, ifølge Marie, er et godt mix af international organisationsforståelse, politik og globalisering koblet med international forretningsforståelse og jura.

Målrettet praktikansøgning
Da praktikken begyndte at nærme sig i forbindelse med kandidatuddannelsen, vidste hun derfor præcis, hvor hun gerne ville hen. Igennem sit netværk fik hun kontakt til den daværende CSR Manager ved Grundfos og sendte en målrettet ansøgning, som helt præcis fortalte, hvad hun ville, og hvad hun kunne bidrage med. Marie fik jobbet:

-Jeg kom ind som CSR-assistent på fuld tid i et halvt år, hvor jeg assisterede på mindre CSR-projekter og indgik i et team, hvor vi var fire i alt. Herefter blev jeg tilbudt en studentermedhjælperstilling, imens jeg skrev speciale og kunne derfor bruge Grundfos som case til mit speciale, siger Marie og fortsætter:

-Det passede helt perfekt. Da jeg var færdiguddannet, havde jeg jo et års relevant erhvervserfaring på papiret, og det betyder alverden. Det kan godt være, at din erfaring var at være studentermedhjælper eller praktikant, men det er alligevel afgørende erfaring, når en arbejdsgiver ser på dit CV. Jeg var nyuddannet OG havde erfaring, siger Marie.

Frie tøjler til specialeskrivning
Igennem praktikken var Marie en del af et større strategiarbejde, som fortsatte i studentermedhjælperstillingen, og her igennem kunne hun se, hvor hun kunne gøre en forskel med sit speciale. Og da hun allerede var inde i virksomheden, fik hun næsten frie tøjler til at gøre de ting, som hun havde brug for i forhold til specialet:

-Jeg havde nem adgang til ledelsen og nøglemedarbejdere, som jeg kunne interviewe, og så besluttede jeg derudover at vinkle mit speciale, så resultatet af mit specialearbejde kunne bruges direkte i mit arbejde på Grundfos. Ikke så meget selve specialet og dets konklusion, men de læreringer, delmål og delresultater som jeg gjorde mig undervejs.

Jeg fik eksempelvis lov til at rejse til Kina og lave interviews i forbindelse med mit speciale, netop fordi jeg kunne bruge den viden jeg fik der direkte i mit arbejde. Så det var på den måde en hårdfin grænse mellem, hvad der var arbejde, og hvad der var speciale. Jeg skulle selvfølgelig løse en masse opgaver, når jeg var på arbejde, og jeg kunne jo ikke sidde og skrive mit speciale, når jeg var der, men noget af den viden, som jeg fik igennem mit arbejde og igennem at skrive speciale, kunne jeg bruge begge steder, siger Marie.

Fastansættelse hos Grundfos og videre til LEGO
Maries ambitioner og bidrag til Grundfos gennem både praktikken og tiden som studentermedhjælper gav pote, og efter specialet fik Marie sin første fastansættelse:

-Jeg havde en klar mission om at blive hos Grundfos, fordi jeg var så glad for at være der, og jeg havde jo også noget at bidrage med. Og så var jeg måske også med til at skubbe Grundfos lidt hen mod Business Ethics agendaen, og her byggede jeg noget viden op, som var vigtig for Grundfos. Mit speciale blev derfor lidt sekundært, og jeg gav den egentlig mest gas på arbejdet. Mit speciale var selvfølgelig vigtigt. Det var en rigtig god proces, og jeg brugte rigtig lang tid på det, men mit fokus var ikke så meget at få verdens bedste speciale; mit fokus var at få en god indgangsvinkel til erhvervslivet, bidrage med noget konkret og starte min karriere op, siger Marie og fortsætter:

-Jeg er virkelig glad for, at jeg allerede på et så tidligt tidspunkt i min uddannelse havde en klar fornemmelse af, hvad jeg ville, og hvad jeg ikke ville. Jeg satsede benhårdt på det, og det har bestemt gjort, at jeg er der, hvor jeg er i dag. Havde jeg fået nogle af de andre praktikstillinger, som jeg overvejede, havde de ikke på samme måde bygget bro til karriere for mig.

Efter fire år hos Grundfos var tiden moden for Marie til at komme videre til andre udfordringer. Hun søgte ind hos LEGO og arbejder i dag som Senior Manager, Human and Labour Rights og er overordnet ansvarlig for det strategiske arbejde med menneskerettigheder i LEGO-koncernen.

 

LÆS MERE OM MARIE ENEMARK OLSEN

Samarbejde, Alumne, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet