Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Vi skriver 2050, før vi er i mål

Studér i udlandet, bevar kontakten til forskningsgruppen under barsel, skab familievenlig arbejdskultur og opstil klare karriereveje. Den enkelte kvinde og Health som organisation fik gode råd, da fakultetet inviterede til seminar om bedre kønsbalance i forskningen.

06.12.2019 | Henriette Stevnhøj

"Vi går glip af viden og talent, når kvinder systematisk vælger topforskning fra. Det er sagt før, men skal gentages, indtil vi finder løsninger til at få flere kvinder op i hierarkiet". Professor fra KU og leder af taskforce for flere kvinder i forskning, Liselotte Højgaard besøgte Health til seminar om (u)ligestilling i forskningen. Hun flankeres af dekan Lars Bo Nielsen og professor Poul Nissen.

”Når jeg fortæller kolleger i udlandet om vores efterslæb med kvinder i forskning, tror de mig ikke. Hvordan kan vi være bagud med kvinder i dansk topforskning, når vi er et land med så mange muligheder?”

Liselotte Højgaard, professor på KU og klinikchef ved Rigshospitalet slog alvorstonen an ved Healths seminar om forskningsfinansiering og lige muligheder den 27. november. Mens novembermørket sænkede sig ildevarslende udenfor auditoriet i Vennelyst Parken, satte Liselotte Højgaard rammen for eftermiddagens drøftelse: 

”Med få kvinder i topforskning er der færre til at søge de store fondsbevillinger. Vi skal tale om det paradoks, der ligger i, at vi har så få kvinder på professor- og ledelsesniveau i forskningen og finde løsninger, som bringer flere kvinder til tops. For det sker ikke af sig selv. Og vi har ikke tid til at vente”, sagde hun.

Under gennemsnittet i Norden, EU og OECD

Liselotte Højgaard var inviteret til Health i sin egenskab af formand for Taskforce for Flere Kvinder i Forskning, som den daværende regering nedsatte i 2014. Året efter udgav taskforcen en række anbefalinger til handlinger på kort sigt. For på langt sigt ser udviklingen i kønsbalancen ikke så skidt ud, omend det fordrer nogen tålmodighed.

”Fortsætter vi sådan her, er vi i mål i 2050”, som Liselotte Højgaard formulerede det.
De beskæmmende fakta er, at andelen af kvindelige professorer på universiteter er lavere i Danmark end i nogen øvrige nordiske lande og lavere end gennemsnittet i EU og OECD. På Health er der 205 professorer; 158 mænd og 47 kvinder (tal fra 2018). 

Og det koster dyrt for Danmarks velfærd, mener Liselotte Højgaard:

”Vi går glip af talent, og vi mister viden, hvis kvinder systematisk fravælger en karriere i topforskning. Det gavner forskningen, når begge køn bidrager med kompetencer, kreativitet og erfaringer. Og det styrker forskningens kvalitet og relevans, når alle talenter opdyrkes. Det er sagt før, men det skal gentages, indtil vi finder løsninger”.

Kvotediskussionen er udmattende

Er kvoter en løsning? Alene diskussionen om kvoter eller ej er dødbringende, mente Liselotte Højgaard.

”Kvoter er et uhyre emotionelt emne. Nogle bliver ligefrem aggressive i deres argumentation, når kvoter for flere kvinder diskuteres. Min erfaring er, at når jeg har været i diskussion om kvoter, har halvdelen været for og den anden halvdel imod, og alle var udmattede bagefter. Det er meget komplekst”, sagde Liselotte Højgaard.

Det er hende magtpåliggende, at det ikke er kvinderne, som skal fikses. Organisationer på alle niveauer har ansvar for at skabe mere ligestilling mellem kønnene. Det sker fx på universitetet ved at lave handlingsplaner, indstille kvalificerede kvinder til priser, fremhæve kvindelige rollemodeller, nedsætte ansættelsesudvalg med lige mange mænd og kvinder, tilbyde systematiske karriereforløb, mentorordninger og skabe familievenlige økonomiske muligheder for udlandsophold.

Men kvinderne må også bide til bolle, sagde Liselotte Højgaard:

”Kvinder skal passe på med at holde sig tilbage. De skal gøre deres ledere opmærksom på relevante poster og priser. Kvinder på barsel skal holde kontakten til deres forskningsgrupper undervejs, ligesom hun skal gribe muligheden for at rejse udenlands for at skabe internationale netværk. Det er få greb, men de kan være afgørende for at komme opad i sin karriere”, sagde Liselotte Højgaard.

Læs mere om seminaret Research funding – equal opportunities?

Arrangement, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Ph.d.-studerende