Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

VIDEO: Medical Innovation Day 2019 hyldede holdindsatsen

Sæt det bedste hold, tænk globalt og hav ’kunden’ i kikkerten. Det var mantraet, da forskere, studerende og repræsentanter fra fonde og biotekindustrien satte hinanden stævne og omdannede fredag d. 27. september til en innovativ smeltedigel på Healths årlige Medical Innovation Day.

01.10.2019 | Lise Wendel Eriksen og Jann Zeiss Thiele

Samarbejde, innovation, netværk og entreprenørskab. Medical Innovation Day havde det hele, da forskere, studerende, fonde og life science-industrien sammen forvandlede sundhedsudfordringer til konkrete løsningsforslag. Foto: Lise Wendel Eriksen, Health Kommunikation

Prototyper, post-it-sedler og projektidéer flød i en lind strøm mellem auditorierne på Aarhus Universitetshospital, da forskere, kandidat- og ph.d.-studerende fra to af universitetets fakulteter sammen med repræsentanter fra nogle af de store spillere i sundhedsindustrien satte handling bag ord som ’innovation’ og ’interdisciplinaritet’. Sammen udviklede de løsningforslag til et udvalg af morgendagens sundhedsudfordringer, og de trykprøvede idéer, der kan omsætte sundhedsvidenskab til en forretning med cool cash. Healths Medical Innovation Day, som i år afholdes for tredje gang, er netop sat i søen for at give entreprenørskabet et skub og skabe værdifulde relationer mellem universitet og aftagere.

Tænk stort – sammen med andre

Bo Frølund, scientific officer i Innovationsfonden, åbnede Medical Innovation Day med et kort oplæg. Han fortalte, at Innovationsfonden hovedsageligt kigger på holdet, og ikke individet, når de uddeler midler: ”Det gælder om at have det bedste hold med forskellige kompetencer og gerne med internationale samarbejdspartnere. Vi er risikovillige. Det skal I også være,” understregede Bo Frølund og henviste til nogle af de store ’calls’, Innovationsfonden har ude nu. Samtidig tilskyndede han forskerne til at benytte sig af, at Innovationsfondens hovedkvarter nu ligger i Aarhus – ”vores dør er åben, kig forbi.”

Mikael Ørum, stifter og partner i Pentac Partners, var dagens keynote-speaker, og han slog også et stort slag for holdindsatsen. Investors invest in people, and sometimes in good technology, som han sagde. Mikael Ørum kommer fra finansverdenen, men skiftede spor og har nu et imponerende portfolio af biotek-iværksætteri. Under oplægget delte han ud af sin viden og erfaring fra 25 år i biotek-branchen, og han opfordrede forskerne til at tænke globalt fra begyndelsen, sørge for at projekterne var skalerbare og altid have ’kunden’ for øje i forretningsudviklingen.

Se video fra årets Medical Innovation Day

Skosål med indbygget trykmåler

Medical Innovation Day er bygget op om to spor; ’Challenge Track’ og ’Innovative Ideas Track’. På ’Challenge Track’ dystede seks hold af ambitiøse kandidat- og ph.d.-studerende om at løse case-udfordringer fra life science-industrien, som i år blev stillet af Roche, Zealand Pharma og BalancAir.

På ’Innovative Ideas Track’ fremlagde ni udvalgte forskere fra Health og to fra ST deres forskningsprojekter og deraf udsprungne idéer foran et bedømmelsespanel, som gav feedback og sparring og stillede kritiske spørgsmål. Panelet bestod denne gang af Giles Dudley fra BioInnovation Institute, Mikael Ørum fra Ventac Partners og Paul Brian Little fra Lundbeckfonden Emmerge.

I løbet af dagen blev deltagerfeltet på hvert spor reduceret til to finalister, som pitchede deres idéer for et fyldt auditorium. En publikumsafstemning afgjorde vinderne fra de to spor. Lektor Karin Lykke-Hartmann fra Institut for Biomedicin løb igen i år med sejren for den bedste innovative idé med projektet ’NOTIFY: NOvel approach to Improve Treatment in InfertilitY’, der skal øge succesraten med fertilitetsbehandlingen og lette selve processen.

Førstepladsen på ’challenge’-sporet gik til et af de studenter-hold, der havde løst case-udfordringen om blødersygdommen hæmofili A for medicinalvirksomheden Roche. De unge talenter havde opfundet en skosål og strømpe med indbyggede censorer, som kunne opfange tryk og temperaturstigninger og dermed hjælpe med at forudsige mikroblødninger i leddene hos patienterne.

Planlægningen af næste års Medical Innovation Day er i gang, og eventen løber af stablen i begyndelsen af oktober 2020.    

Arrangement, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Samarbejde, Teknisk/administrativ medarbejder, Offentligheden/Pressen