Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

VIDEO: Mød Ebbe Bødtkjer – en af fakultetets skarpeste hjerner

Lektor, dr.med. og ph.d. Ebbe Bødtkjer fra Institut for Biomedicin får fakultetets fornemmeste pris, Jens Christian Skou-prisen. Mød en mand, som allerede i studietiden tabte sit hjerte til kroppens fascinerende evne til at tilpasse sig sygdomstilstande.

04.10.2019 | Sabina Bjerre Hansen (tekst) og Simon Byrial Fischel (video)

Ebbe Bødtkjer fik overrakt Jens Christian Skou-prisen ved et arrangement på Health fredag den 4. oktober 2019. Her præsenterede han samtidig sin forskning for familie og kolleger, som var mødt op for at fejre ham. Foto: Lars Kruse/AU.

Ebbe Bødtkjer fik overrakt Jens Christian Skou-prisen ved et arrangement på Health fredag den 4. oktober 2019. Her præsenterede han samtidig sin forskning for familie og kolleger, som var mødt op for at fejre ham. Foto: Lars Kruse/AU.

Han kommer os i møde med et lidt genert smil på læben. Klar til interview om den pris, han snart skal modtage. De nordjyske aner fornægter sig ikke denne formiddag i laboratoriet, så han skal lige smage lidt på den nye titel: Modtager af Skou-prisen. Det er ikke så ringe, fornemmer man.

Mens Ebbe Bødtkjer bliver interviewet, dukker en kollega op. Hun er også stolt. Så stolt, at hun filmer interviewet med sin mobiltelefon – for så kan de gemme det i forskningsgruppens digitale scrapbog, som hun siger.

Medicinstudiet var indgang til forskningen

Ebbe Bødtkjer er uddannet læge, gift med Donna fra New Zealand, som også er forsker, og far til Jonathan, Ingrid og Halfdan på 11, 8 og 2 år. Og så er han en langt ud over det sædvanlige målrettet og talentfuld forsker. Ellers får man ikke den pris, der er forbeholdt fakultetets dygtigste unge forskere.

Umiddelbart efter gymnasiet, hvor fysik og kemi var hans yndlingsfag, søgte Ebbe Bødtkjer ind på medicinstudiet udelukkende med det formål at komme til at forske.

”Krydsfeltet mellem medicin og naturvidenskab har haft min store interesse siden studietiden. Jeg har været – og er stadig – særligt optaget af at studere kroppens normale funktioner. Kroppens evne til at tilpasse sig sygdomstilstande er fascinerende,” siger Ebbe Bødtkjer, som især beskæftiger sig med kredsløbsfysiologi og kræftforskning.

Ebbe Bødtkjer slapper af og hviler i sig selv, når han med dedikeret stemmeføring fortæller om sin forskning og dens potentiale.

”I øjeblikket udvikler vi farmakologiske værktøjer, der er målrettet syre-base-transportører. De er lovende som fremtidig anti-cancer-terapi,” siger Ebbe Bødtkjer.

”Det er et eksempel på den del af videnskaben, jeg sætter størst pris på - nemlig der, hvor man tager det første kig på ny data, der indikerer en ny forståelse af et hidtil ubesvaret spørgsmål. Jeg er vild med det,” siger han.

Læs mere om Ebbe Bødtkjers forskning i portrættet på Institut for Biomedicins hjemmeside.

Fri forskning og banebrydende resultater

Når snakken falder på Skou-prisen og på, hvorfor han modtager den, bliver han eftertænksom.

”Jeg startede på Institut for Fysiologi og Biofysik, hvor Skou havde sin imponerende forskerkarriere. Og jeg har altid betragtet ham som en rollemodel. Skou var nemlig mere end en banebrydende forsker. Han engagerede sig forskningspolitisk og kæmpede for den frie forskning. Så det er stort at få en pris, som er opkaldt efter ham,” siger Ebbe Bødtkjer.

Han noterer sig samtidig, at muligheden for at forske i dag har ekstern finansiering som et grundvilkår.

”Med prisen følger positiv opmærksomhed, og det er jeg taknemmelig for. Den er afgørende for at kunne tiltrække fondsmidler og etablere ambitiøse forskningssamarbejder med de dygtigste forskere i ind- og udland,” siger Ebbe Bødtkjer.

Spørger man Ole Steen Nielsen, der er prodekan for forskning på Health, er Ebbe Bødtkjer en både ydmyg og ambitiøs forsker, der stræber efter at gøre en forskel for patienter, der lider af slagtilfælde, hjerteinfarkt og kræft.

Forskertalent af en særlig kaliber

”Ebbe Bødtkjer er ikke bare blandt de førende i verden inden for sit forskningsfelt. Han udviser stor kreativitet i sin tilgang til forskningen og er samtidig usædvanligt produktiv. Så vidt jeg husker, er han første- eller sidsteforfatter på over 30 videnskabelige publikationer. Og derudover har han tiltrukket mere end 30 mio. kr. i ekstern forskningsfinansiering. Det er alt sammen vanvittigt imponerende, og jeg er stolt af, at vi på Health har talenter af den kaliber,” siger Ole Steen Nielsen.

Ud over æren får Ebbe Bødtkjer 100.000 kr. til sin forskning. Pengene vil han bruge til at etablere nye mikroskopiteknikker i laboratoriet – til gavn for fremtidige forskningsprojekter.

Ebbe Bødtkjer er, siden han blev indstillet til Skou-prisen, blevet professor i fysiologi.

Kontakt

Lektor, dr.med. og ph.d. Ebbe Bødtkjer
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 24 87 02 40
Mail: eb@biomed.au.dk

Læs også artiklen "Talentfuld biomediciner får fornem forskerpris" på Healths hjemmeside.

Bevillinger og priser, Forskning, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Health, Navnenyt, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Folkesundhed, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin