Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

VIDEO: Mød Maiken Stilling – årets Skou-prismodtager

Lektor, speciallæge og ph.d. Maiken Stilling fra Institut for Klinisk Medicin får i dag, den 11. oktober 2018, Jens Christian Skou-prisen. Men hvem er hun, fakultetets lovende forskertalent? Det får du et indtryk af i videoen og miniportrættet her.

11.10.2018 | Sabina Bjerre Hansen (tekst) og Simon Byrial Fischel (video)

Prodekan for forskning Ole Steen Nielsen overrækker sammen med Jens Christian Skous enke Ellen-Margrethe Skou fakultetets talentpris til Maiken Stilling ved et arrangement i AIAS-bygningen. Foto: Melissa Yildirim/AU.

Maiken Stilling har fødderne solidt plantet i den jyske muld. Hun er beskeden og rolig. Men man skal ikke tage fejl. Hun tror på sig selv – og det med god grund. Den nyudnævnte prismodtager er en internationalt anerkendt topforsker, der samtidig driver en målrettet og ambitiøs klinisk karriere på fuldtid. Hun jonglerer som det mest naturlige i verden kombinationen af klinik og forskning med et imponerende overskud.

”Jeg er lige kommet hjem fra ferie i Washington og vil gerne citere tidligere præsident og modtager af Nobels fredspris Theodore Roosevelt: Believe you can, and you’re half way there. Det, tror jeg, er meget vigtig pointe at tage med sig også i videnskaben. For hvis du vil skabe dig en karriere, skal du tro på dig selv, dine idéer og dine evner,” sagde årets prismodtager og fortsatte:

”Men man kan ikke klare det alene. Så jeg vil gerne sige tusind tak til mine ’believers’. Tak for jeres opbakning og tillid til mig og mine evner,” sagde Maiken Stilling henvendt til sin vejleder Kjeld Søballe, sine kolleger og sin familie.

Fra værksted til operationsstue
”Jeg har altid været lidt af en drengepige, der ofte stod i værkstedet og fx godt kunne lide at bruge en hammer. Og det passer egentlig godt med ortopædkirurgien, hvor man laver noget praktisk og bruger sine hænder. Ja, og det endte så med at blive en karriere i håndkirurgi,” fortæller Maiken Stilling om sin vej ind i den del af lægevidenskaben.

I klinikken såvel som i forskningen er det alle former for ustabile led og gigtplagede led, hun arbejder dedikeret med. Og det er RSA-forskningen, røntgen stereofotogrammetrisk analyse, hun brænder for.

Maiken Stilling er et eksempel på, at klinik og forskning kan gå hånd i hånd.

”Årets prismodtager viser om nogen, at en klinisk karriere ikke er uforenelig med en forskerkarriere. Men det kræver hårdt arbejde. Maiken er involveret i mere end 100 igangværende forskningsprojekter, har udgivet mere end 60 videnskabelige publikationer, og har været på adskillige forsknings- og studieophold over hele verden. Hun har udviklet ny software, nye teknikker og metoder, som allerede er taget i brug også i udlandet, og så er hun samtidig en fremragende kirurg. Tillykke, Maiken – du har virkelig fortjent det,” sagde prodekan Ole Steen Nielsen.

Målet er at hjælpe patienterne
Maiken Stilling og hendes forskerkolleger er i gang med en række projekter inden for stereo-røntgen. Både klassiske RSA-projekter baseret på randomiserede kontrollerede kliniske undersøgelser og innovative studier med fokus på Dynamisk RSA som ny diagnostisk metode.

Hendes mål er – med sin nye tilgang til ortopædkirurgisk udredning og diagnostik – at forbedre behandlingen for de patienter, der er ramt af fx ledbåndsskader, leddegigt og andre ledproblematikker. Det er nyt og skelsættende – også internationalt. Og med Jens Christian Skou-prisen og de 100.000 kr., rykker Maiken Stilling og hendes forskerteam nu ét skridt tættere på det mål.

 

Læs mere om Maiken Stilling og Jens Christian Skou-prisen i artiklen ”Kliniker med unikt forskertalent får Skou-prisen 2018”

Bevillinger og priser, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Forskning, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Navnenyt, Teknisk/administrativ medarbejder