Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

VIDEO: Påvirker mors nitratindtag sønners sæd og døtres pubertet?

Danske piger – og muligvis også drenge – går tidligere og tidligere i pubertet, og danske mænds sædkvalitet er bekymrende lav. Ph.d.-studerende Pernille Jul Clemmensen fra Aarhus Universitet får bevilling til at undersøge, om en del af forklaringen skal findes i det nitrat, gravide indtager via kost og drikkevand.

13.05.2020 | Sabina Bjerre Hansen (tekst) og Jonathan Bjerg Møller (video)

Pernille Jul Clemmensen fra Institut for Folkesundhed får bevilling på 550.000 kr. fra Helsefonden til sit ph.d.-projekt. Foto: AUH.

Pernille Jul Clemmensen fra Institut for Folkesundhed får bevilling på 550.000 kr. fra Helsefonden til sit ph.d.-projekt. Foto: AUH.

Pernille Jul Clemmensen forsker i miljøeksponeringer og reproduktivt helbred. I sit ph.d.-projekt undersøger hun data fra den danske fødselskohorte ”Bedre Sundhed i Generationer”. Kohorten indeholder bl.a. information om mødres kost, livsstil og medicinindtag under graviditeten og om børnenes pubertetsudvikling og sønnernes sædkvalitet og hormonniveauer. Når hun skal vurdere mødrenes nitratindtag fra drikkevand, supplerer Pernille Jul Clemmensen data fra kohorten med årlige målinger af nitrat i det danske drikkevand.

Med projektet håber Pernille Jul Clemmensen og hendes kolleger at finde ud af, om et højt indtag af nitrat og indtag af nitrocerbare lægemidler i graviditeten har indflydelse på, hvornår sønner og døtre går i pubertet, og om det fører til lav sædkvalitet og ændrede hormonniveauer hos voksne sønner. Finder de i studiet sundhedsskadende effekter af nitrat og nitrocerbare lægemidler, vil det kunne påvirke den rådgivning, der gives til gravide kvinder i forhold til kost og medicinindtag med henblik på forebyggelse.

Pernille Jul Clemmensen får 550.000 kr. fra Helsefonden til projektet, og bevillingen finansierer bl.a. nye blodprøve-analyser.

Kontakt

Ph.d.-studerende og læge Pernille Jul Clemmensen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Mobil: 61 66 79 74
Mail: p.jul@ph.au.dk

Bevillinger og priser, Forskning, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Health, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Institut for Folkesundhed, Teknisk/administrativ medarbejder, Health