Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

VIDEO: Peter Vuust har musik på hjernen

Mød professor, hjerneforsker og jazzmusiker Peter Vuust, og hør ham fortælle om den neuro-musik-forskning, som Center for Music in the Brain – det ene af fakultetets to grundforskningscentre – er verdenskendt for. Og nyd ved samme lejlighed lidt kontrabas.

16.09.2020 | Sabina Bjerre Hansen (tekst) og Jonathan Bjerg Møller (video)

Peter Vuust er både hjerneforsker, matematiknørd og professionel jazzmusiker. Netop den særlige tværfaglige kombination er blandt årsagerne til, at den forskning, han og kollegerne bedriver, er anerkendt internationalt. Foto: Jonathan Bjerg Møller/Health Kommunikation.

Peter Vuust er både hjerneforsker, matematiknørd og professionel jazzmusiker. Netop den særlige tværfaglige kombination er blandt årsagerne til, at den forskning, han og kollegerne bedriver, er anerkendt internationalt. Foto: Jonathan Bjerg Møller/Health Kommunikation.

Det er ikke mange måneder siden, at fællessang samlede danskerne foran tv-skærmen fredag efter fredag. Musikken blev med ét omdrejningspunkt for et nationalt fællesskab, og trods pandemien og dens alvorlige konsekvenser, hæfter hjerneforsker Peter Vuust sig ved, at corona-krisen trods alt har bragt noget positivt med sig.

Musikken samler os

”Corona-krisen har givet os en ny bevidsthed om vores forhold til musikken. Musikken samler os, skaber samhørighed og giver os indtryk af at være en del af noget større. Vores forskning i, hvordan musikken påvirker vores hjerner har nærmest aldrig været mere aktuel eller relevant end nu,” siger han.

Peter Vuust har netop fået bevilling nummer to, denne gang på 46 millioner kroner, til sit hjertebarn, Center for Music in the Brain (MIB). Og for ham er det ingen overraskelse, at musikken kan noget særligt – også i krisetid.

”Historisk har vi brugt musikken til at skabe fællesskab. Sådan var det under 2. Verdenskrig, og sådan er det igen, nu hvor vi er ramt af corona-pandemien. Det er dét, musik kan, og muligvis den biologiske grund til, at vi har musik. Musikken giver os en fornemmelse af, at vi ikke er alene i verden,” siger han.

Vi kan stimulere motorik, følelser og tanker via musik

”Vi har længe vidst, at musik påvirker vores hjerner. Men først nu er vi ved at finde ud af hvorfor. Altså hvorfor vores hjerne gør, som den gør. Det er enormt interessant i forhold til fx at hjælpe patienter til bedre smertelindring ved at stimulere specifikke områder i hjernen med musik og derved fjerne fokus fra smerterne,” siger Peter Vuust.

De 46 millioner kroner fra Danmarks Grundforskningsfond sikrer levetiden for Center for Music in the Brain ved Aarhus Universitet og Det Jyske Musikkonservatorium i fem år frem. Med den nye bevilling får forskerne på MIB, som tæller både musikere, psykologer, læger og naturvidenskabsfolk, mulighed for at udvide forskningsområdet fra et individuelt til et kollektivt niveau.

Synkroniseres hjerner, når musikere spiller sammen? Hvordan sker det i praksis? For at blive klogere vil forskerne bl.a. scanne musikernes hjerner, mens de spiller sammen, for at finde ud af, om hjernerne bliver ’socialt harmoniseret’, og om musikerne tænker og føler det samme undervejs.

Forskningen har stort potentiale for patienter

Peter Vuust har i næsten tyve år forsket i, hvordan musik bliver bearbejdet i hjernen og forsøgt at omsætte det til ny viden om hjernens funktioner, som læger kan bruge til udvikling og optimering af behandling af en række sygdomme.

Forskningen er for eksempel relevant ved rehabilitering efter slagtilfælde, til stimulering af Parkinsonpatienters bevægelser, til smertebehandling, til forbedring af søvnkvalitet, og i forbindelse med autisme eller ADHD.

 

Læs mere om bevillingen til Music in the Brain i artiklen ”Professor med musik på hjernen får 46 mio. kr. til grundforskning”.

Kontakt

Centerleder, professor og ph.d. Peter Vuust
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin - Center for Music in the Brain og
Det Jyske Musikkonservatorium
Mobil: 27 11 94 71
Mail: pv@musikkons.dk

Bevillinger og priser, Forskning, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Health, Navnenyt, Sundhed og sygdom, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Videnskabelig medarbejder