Fredag den 5. oktober 2018 var forskere og ph.d.- og kandidatstuderende fra tre forskellige fakulteter på AU samlet for at idéudveksle og skabe kontakter med sundhedsindustrien. På årets Medical Innovation Day blev virksomhedsrepræsentanterne blandt andet opfordret til at tænke ’ind i boksen’.
16.10.2018 |
Fra den tidlige morgenstund summede det af liv i og omkring Auditorium B på Aarhus Universitetshospital. Mellem plancher, post-it notes og papmodeller af produktidéer arbejdede syv hold af top-motiverede ph.d.-og kandidatstuderende ihærdigt på at løse de case-opgaver, som forskellige virksomheder fra sundhedsindustrien havde budt ind med til det såkaldte ’Challenge Track’. I de tilstødende lokaler blev der dystet på ’Innovative Ideas Track’, hvor syv udvalgte forskere fik mulighed for at fremlægge deres nyskabende påfund og den forskning, der ligger til grund for samme, for repræsentanter fra en række af sundhedsindustriens store spillere. På hvert spor blev deltagerfeltet i løbet af dagen reduceret til blot to finalister, som fik mulighed for at præsentere deres idé i en plenumsession i det store auditorium.
Se videoen fra Medical Innovation Day 2018, hvor du møder vinderne fra hvert af konkurrencens to spor:
Keynote speakere leverede international inspiration
Foruden de to spor bød programmet på spændende oplæg fra to særligt inviterede keynote speakere. Den ene, ph.d., Francesco De Rubertis er medstifter af Medicxi, en af Europas største investeringsfonde på life-science området. Han gav deltagerne et unikt indblik i, hvad investeringsfondene ser efter, når de skal vurdere, om en idé eller et medicinsk start-up er værd at investere i. Derudover delte han rundhåndet ud af indsigter akkumuleret over mere end 20 år i branchen – fx om hvilke virksomhedsstrukturer, der fungerer på lang sigt, og hvilke finansieringsmodeller, der giver de mest succesfulde life-science-virksomheder.
Kort inden konkurrencens vindere blev afsløret, gik dagens anden keynote speaker på scenen. Trods sine blot 29 år er Sandra Mjöll Jónsdóttir både lektor og ph.d., men også grundlægger og administrerende direktør i virksomheden Platome, som hun startede i 2016 sammen med sin ph.d.-vejleder. Jónsdóttir delte sin inspirerende historie om Platome, der sælger vækstmedier til dyrkning af menneskelige celler og væv i laboratoriet. Hendes egen innovative idé var, at man med kasseret blod fra blodbanker, kan producere en ny type vækstmedier af en utrolig høj kvalitet ud af, hvad der i essensen er affald.
”Tænk ind i boksen”
”Vi vil bede jer om, at gå imod alt hvad I har lært, og tænke ind i boksen”, lød det drillende fra medicinstuderende Kristoffer B. Poulsen fra vinderholdet på ’Challenge Track’, da han sammen med sit hold præsenterede deres såkaldte ’Trial Bank’, hvis funktion blev demonstreret ved hjælp af en papkasse. Det vindende hold, som i øvrigt bestod af de to ph.d.-studerende Martin Nors Skov og Rolf Blauenfeldt fra Health og kandidatstuderende Zekerullah Nazari fra BSS, overbeviste virksomhedsrepræsentanterne med deres idé til et effektivt deltagerrekrutteringsværktøj til forskningsstudier.
På ’Innovative Ideas’-tracket gik førstepladsen til Karin Lykke-Hartmann, lektor på Institut for Biomedicin, som imponerede dommerpanelet med en ny tilgang, som potentielt kan revolutionere fertilitetsbehandling af ufrivilligt barnløse kvinder. ”Infertilitet er et stadigt voksende problem i mange lande og derfor et felt, som vi mener fortjener mere opmærksomhed i forskningen”, lød det fra dommerpanelet om begrundelsen for deres valg af vinder.
Næste års Medical Innovation Day afholdes den 27. september 2019, så sæt allerede nu kryds i kalenderen.