Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

VIP'erne er hindbærmarmeladen

Den 24. juni blev Johnny Laursen budt officielt velkommen som dekan på Arts.

25.06.2015 | Sys Christina Vestergaard

Det fremgik af dagens taler, at fakultetets studerende, undervisere, forskere og samarbejdsrelationer ikke behøvede den store introduktion af dekanen.

Mange har på en eller anden måde haft en samarbejdsrelation til Johnny, der er uddannet historiker og har taget sin ph.d. på Aarhus Universitet. Han har været lektor og prodekan for forskning og internationalisering på det daværende humanistiske fakultet og sidenhen ph.d.-skoleleder på Arts og konstitueret dekan. Som rektor Brian Bech Nielsen udtrykte det, er Aarhus Universitet en del af Johnny Laursens dna.

Johnny Laursen blev udpeget som konstitueret dekan fra juni sidste år. Dekanstillingen blev slået op i foråret, og efter ansættelsesprocessen med rektor Brian Bech Nielsen i spidsen blev han tilbudt stillingen som dekan – og takkede ja.

Til tiltrædelsesreceptionen fik Johnny Laursen både kærlige drillerier og gode med på vejen om alt fra kronjuveler, hemmelige papirer, dans og hindbærsnitter. Men også fine ord om hans ledelse af Arts under konstitueringen.

Uddrag af talerne til Johnny Laursen:

Nina Koefoed

Foto: Lars Kruse, AU.

Dagens toastmaster, lektor og formand for Akademisk Råd på Arts, Nina Koefoed

”Det gav en vis street cred, ikke mindst hos de studerende, da du var medlem af PET-kommissionen. Du havde særlige låse på døren og et kæmpestort pengeskab på konteret til de hemmelige papirer.” Nina Koefoed fremhævede også Johnny Laursens evne til ikke at sige “for meget” – måske en evne, han særligt havde udviklet som medlem af PET-kommissionen, og i talen sagt i en tone af kærligt drillende ros: “Han siger aldrig mere, end han skal. Han giver gerne en analyse af situationen – altså den kendte del af situationen – og man ved, at han ved mere. Det kan være topirriterende! Men det giver et højt niveau af tryghed og tillid.” 

Brian Bech Nielsen

Foto: Lars Kruse, AU.

Rektor Brian Bech Nielsen

”Du tør give din mening til kende, og selv om du er noget underspillet, så skal man ikke tage fejl. Man kan godt brænde sig – der er masser af gløder indeni. Og så har du et underfundigt lune og god humor, som jeg sætter meget stor pris på. Jeg har også bemærket, at du er rigtig god til at uddelegere. Og det tror jeg, kommer jer alle til gavn, for som vi tit har talt om, så er tillid godt, og kontrol er dyrt.”

Bjarke Paarup

Foto: Lars Kruse, AU.

Insitutleder Bjarke Paarup, institutleder på Institut for Kultur og Samfund

“Du er kendt for at have bragt ro til fakultetet. Vi har fået vores struktur på plads med velfungerende afdelinger. Det er et rigtigt godt udgangspunkt. Og du har et stærkt ledelsesteam med institutledere, studieledere og afdelingsledere. Vi har et fakultet med et godt omdømme. Pas godt på det.” 

Jan Ifversen

Foto: Lars Kruse, AU.

Prodekan Jan Ifversen, Arts

”Du startede din karriere på et jernstøberi. Det kan måske forklare din gennemslagskraft. Du ved alt om Europa, statsmænd, store slag og fodbold. Og du ved alt om Jens Otto Krag – men har en helt anden ledelsesstil, vil jeg lige sige.  Du er garanteret den første dekan, der har været i den Kongelige Livgarde, men så er du allerede vant til at passe på fortet og kronjuvelerne.” 

Anne Marie Pahuus

Foto: Lars Kruse, AU.

Prodekan Anne Marie Pahuus, Arts

”Du har to ledelsesegenskaber, som jeg gerne vil fremhæve. Det er din dømmekraft, og så er det din evne til at give andre plads. Det er begge egenskaber, som kan give store resultater. Min oplevelse er, at du er god til at lede gennem andre, og du er god til at træde i andres mokkasiner, og så har du et positivt menneskesyn. At du så er lidt kejtet på et dansegulv, må vi se at få rettet op ved at danse lidt mere.”

Per Dahl

Foto: Lars Kruse, AU.

AC-fællestillidsmand Per Dahl

”Jeg vil gerne sige noget om hindbærsnitter. Du giver gerne hindbærsnitter til vores møder. Og det har den fordel, at ingen andre end dig kan sige noget det første kvarter. Men det har en fordel mere, at du så selv tager en hindbærsnitte, så kan vi svare. Hindbærsnitter er et godt billede på dit arbejde som dekan. Den smukke røde midte er VIP’erne, og over og under dem er det henholdsvis fremdriftsreformen og dimensioneringen som dejen, og øverst er det glasuren – det er vores taxametertilskud. Der er også af og til krymmel på snitterne, det vil så være frynsegoderne. Og jeg vil give dig en god opskrift på hindbærsnitter. I dejen skal der kommes mandelmasse. Mandel dulmer uro i maveregionen. Og så skal du helst bruge rørsukker – det er for, at du bedre kan høre, hvad der sker på vandrørene. Og hindbærrene, du skal gå efter at bruge fuldt udviklede bær af sorten ”Autumn Bliss” – efterårets fryd. Og er du heldig, så får du et godt lag glasur. Så vil alle respektere de hindbærsnitter, du har produceret. Du skal være påpasselig med at skære dem ud. De skal være skåret præcist ud i lige store stykker, ellers vil folk være selektive, når de går til fadet. Og har du gjort det godt, får du stor anerkendelse – og så må du videre med at producere nogle nye!” 

Johnny Laursen

Foto: Lars Kruse, AU.

Arts-dekan Johnny Laursen

”Der er et spørgsmål, som jeg har spekuleret over, og som I har været for velopdragne til at stille. Og det er, om dekaner kan blive klogere. Jeg kan til jeres overraskelse svare, at ja, det kan de. Jeg har nydt det store privilegium at arbejde som dekan, og jeg har lært meget af problemanalysen og vores interne proces med tilpasning af vores organisation. Det skyldes alene de mennesker, jeg har haft fornøjelsen af at arbejde sammen med. Derfor er jeg glad for at stå her i dag.”

Administrativt, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Politik og strategi