Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Virtuelt ph.d.-forsvar: Angela Pärn

PCSK9s rolle i hjernen

10.02.2021 | Graduate School of Health

Dato fre 26 feb
Tid 15:00 17:00
Sted Online via Zoom

Fredag d. 26. februar kl. 15.00 forsvarer Angela Pärn sin ph.d.-afhandling med titlen "The Role of PCSK9 in the Brain".

Proprotein convertase subtilisin/kexin type 9 (PCSK9) er et protein der er involveret i regulering af lavdensitetslipoprotein (LDL) metabolisme samt plasma kolesterol niveauer. Hæmning af PCSK9 sænker plasma kolesterol effektivt, og antistoffer rettet mod PCSK9 er i klinisk brug. Derudover er et medikament, der fuldstændigt blokerer PCSK9 syntesen for nyligt blevet godkendt. Mens PCSK9 hovedsagelig er udtrykt i den udviklende samt voksne lever, findes det også i andre væv, inklusive i hjernen. Bemærkelsesværdigt er PCSK9 ekspressionen i hjernen højst i løbet af den kortikale og cerebellære udvikling. Derfor er det blevet foreslået, at PCSK9 har en vigtig rolle i udviklingen af hjernen samt dens homeostasis. I den forbindelse er det vigtigt at sikre at hæmning af PCSK9 ikke har nogle neurologiske bivirkninger.

Fokus i denne tese var at undersøge konsekvensen af ændret PCSK9 aktivitet under udviklingen og i den voksne hjerne i mus. Resultaterne viser, at selvom vi finder nogle ændringer i hjernens lipidsammensætning hos mus der ikke har PCSK9, så giver hverken overekspression af PCSK9 eller mangel på PCSK9 under hjernens udvikling nogle større konsekvenser for hjernens funktion i mus. Det samme gør sig gældende for lav plasma kolesterol årsaget af PCSK9 mangel i voksenlivet. Derfor supplerer vores resultater troen på, at nuværende og fremtidige medikamenter der hæmmer PCSK9 er sikre for patienterne.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og finder sted online. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Angela Pärn

Mail: angela.parn@biomed.au.dk

Tel.: (+37) 256251645

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Videnskabelig medarbejder, Health