Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Virtuelt ph.d.-forsvar: Mette Habekost

Konversion af grisefibroblaster til neuronale celler: Produktion, karakterisering og anvendelse

06.10.2020 | Graduate School of Health

Dato fre 23 okt
Tid 13:00 15:00
Sted Online via Zoom

Fredag d. 23. oktober kl. 13:00 forsvarer Mette Habekost sin ph.d.-afhandling med titlen “Conversion of Porcine Fibroblast to Neuronal Cells: Production, Characterization and Utility”.

Neurodegenerative sygdomme, såsom Alzheimers (AD) og Parkinsons sygdom, er karakteriseret ved tab af nerveceller i specifikke hjerneområder. De underliggende ætiologier er komplekse, og studier i hjernevæv fra afdøde patienter giver kun indsigt i patogenesens slutstadier. Dyremodeller af sygdommene bruges til at få indsigt i de tidlige sygdomsmekanismer, og et stort dyr, såsom grisen, er en attraktivt model organisme, da den med sit tætte fysiologiske slægtsskab med mennesket har potentiale til troværdigt at gengive sygdomsspecifikke fænotyper. Formålet med dette ph.d.-projekt er at undersøge neuromolekylære forandringer i grisene samt at producere nerveceller fra hudafledte grisefibroblaster in vitro med henblik på at udforske det molekylære grundlag for AD. I projektet benytter vi os af aktuelle metoder til at omprogrammere fibroblaster til inducerede pluripotente stamceller eller direkte til inducerede nerveceller. Derudover undersøger vi, om de inducerede nerveceller bevarer alders-relaterede aspekter af den voksne grisehjerne. I den sidste del af projektet bruger vi hjernevæv og fibroblaster fra transgene grisemodeller af AD til at studere cellulære mekanismer, der bidrager til AD patogenesen.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og bliver afholdt virtuelt via Zoom. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Mette Habekost

Mail: mhab@biomed.au.dk

Tel.: (+45) 40 47 31 01

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Videnskabelig medarbejder, Health