Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Virtuelt ph.d.-forsvar: Mette Wulf Christensen

Er æggestokkealdring associeret til en general aldring? En undersøgelse af effekterne af tidlig æggestokke aldring set ud fra et epidemiologisk og molekylært perspektiv

14.04.2021 | Graduate School of Health

Dato fre 23 apr
Tid 10:00 12:00
Sted Online via Zoom

Fredag d. 23. april kl. 10.00 forsvarer Mette Wulf Christensen sin ph.d.-afhandling med titlen "Are ovarian ageing and general ageing associated? An epidemiological and molecular view on the effects of early ovarian ageing".

Normal æggestokkealdring er karakteriseret ved et gradvist tab af de æg-follikler, der udgør æggestokke reserven, ledsaget af et samtidigt fald i æg-kvalitet udtrykt ved graviditetschance og risiko for abort. Processen resulterer i en gennemsnitlig alder for overgangsalderen på omkring 51 år. Tidlig æggestokkealdring (EOA) er karakteriseret ved et accelereret tab af æg-follikler og medfører at kvinden vil gå enten for tidligt (< 40 år) eller tidligt (< 45 år) i overgangsalder. Cirka 1 % vil opleve for tidlig overgangsalder og op til 10 % tidlig overgangsalder.

Det er velbeskrevet at for tidlig og tidlig overgangsalder er forbundet med en øget risiko for en række aldersrelaterede sygdomme, så som knogelskørhed og hjerte-kar sygdomme. Dette kunne tyde på, at EOA er forbundet til en accelereret generel aldring. Spørgsmålet er, om denne proces starter før overgangsalderen. Det er også uklart om det normale alders-relaterede samtidige fald i antallet af æg og æg-kvalitet også gælder for unge kvinder med EOA.

Antallet af æg, der høstes efter hormon stimulation af æggestokkene i forbindelse med fertilitetsbehandling (IVF) er et mål foræggestokke reserven, og kan således anvendes til at diagnosticere tidlig æggestokkealdring.

Formålet med denne afhandling var derfor at undersøge risiko for alders-relaterede sygdomme samt at evaluere æg-kvaliteten i form af risiko for graviditetstab hos unge kvinder diagnosticeret med EOA. Hypotesen om en aldringsprocess der starter før overgangsalderen hos disse kvinder blev søgt belyst ved evaluering af to aldringsbiomarkører.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og finder sted online via Zoom. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Mette Wulf Christensen

Mail: mwch@clin.au.dk

Tel.: (+45) 40500958

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder, Health