Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

2013: De bedste forskningshistorier

Aflivning af myter om løbeskader, positive effekter af rituel lidelse og fundet af universets hidtil mindste planet. 2013 var fyldt med spændende forskningshistorier fra Aarhus Universitet. Her er nogle af de mest opsigtsvækkende historier.

03.01.2014 | Ida Hammerich Nielson

 

Fra Health kom nyheden om, at infektioner øger risikoen for depression. Forskningen viser, at hver tredje, der får konstateret depression for første gang, har været indlagt med en infektion forud for diagnosen.

Fra Health kom også nyheden om, at almindelige løbesko fungerer fint for nye løbere, uanset deres fodstilling. Løbere behøver altså ikke investere i løbesko med særlig støtte.


Arts søgte forskerne dybere efter de mekanismer, der skaber mobning. Forskerne undersøgte blandt andet, hvordan mobning kan være en effekt af klassens og skolens kultur.

På Arts påviste en forskergruppe desuden, at rituel lidelse gør mennesker mere sociale. Forskerne undersøgte et af verdens mest ekstreme ritualer, kavadi-ritualet, hvor deltagerne gennemborer huden med nåle og spyd og går i flere timer, mens de bærer på tunge bambus-konstruktioner.

Science and Technology var forskere fra ’Stellar Astrophysics Centre’ med til at finde universets mindste planet. Fundet var baseret på målinger fra Kepler-satellitten.

To forskerhold fra henholdsvis Science and Technology og Health har desuden fuldført beskrivelsen af den natrium-kaliumpumpe, som Jens Chr. Skou fik Nobelprisen for. Resultatet er af basal betydning for vores forståelse af kroppens funktioner og som er vigtig for forståelse af sygdom og for udvikling af nye lægemidler.

School of Business and Social Sciences viste forskere, at miljøet og lokalbefolkningen i Grønland og Arktis risikerer at tabe, når udnyttelsen af de nye muligheder i Arktis for alvor går i gang. Forskerne skal nu finde de juridiske knudepunkter, så de langsigtede effekter for samfund og miljø kan sikres.

TrygFonden har med en bevilling på 60 mio. kroner taget initiativ til et nyt forskningscenter på Business and Social Sciences, som skal opbygge solid viden om, hvad der virker og ikke virker, når børn og unges trivsel skal forbedres. I Danmark bruger vi hvert år mange milliarder kroner på indsatser på børne- og ungeområdet. Men virker indsatserne? Og bruges ressourcerne effektivt? Det vil det nye center finde svar på.

 

 

 


 

Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder