Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

45 mio. kr. til forskning i stigmatiserende kvindesygdom

Tre forskere fra Aarhus Universitet står i spidsen for et stort internationalt forsknings- og innovationsprojekt, der bl.a. skal forbedre behandling af og livskvalitet for patienter med endometriose. EU støtter projektet med 45 mio. kr. fra Horizon 2020-puljen.

28.01.2021 | Sabina Bjerre Hansen

Mette Nyegaard (øverst t.v.), Dorte Rytter (øverst t.h.) og Karina Ejgaard Hansen (nederst) samarbejder med topforskere fra bl.a. University of Oxford og University of Edinburgh i et nyt forskningsprojekt med fokus på endometriose. Fotos: Lars Kruse, AU Foto, privat og Health AU.

Mette Nyegaard (øverst t.v.), Dorte Rytter (øverst t.h.) og Karina Ejgaard Hansen samarbejder med topforskere fra bl.a. University of Oxford og University of Edinburgh i et nyt forskningsprojekt med fokus på endometriose. Fotos: Lars Kruse, AU Foto, privat og Health AU.

Forskere anslår, at cirka 10% af alle kvinder i den fødedygtige alder lider af endometriose – en sygdom, der giver stærke smerter i underlivet, nedsat fertilitet og, for manges vedkommende, kræver behandling eller operation. Det tager i gennemsnit syv år at stille den korrekte diagnose, og den stilles kun hos cirka 20% af dem, der har sygdommen.

Lektorerne Mette Nyegaard, Institut for Biomedicin, og Dorte Rytter, Institut for Folkesundhed, er sammen med psykolog og postdoc Karina Ejgaard Hansen de tre videnskabelige fyrtårne i det store internationale forsknings- og innovationssamarbejde, FEMaLe, som har endometriose som omdrejningspunkt. Professor Axel Forman fra Institut for Klinisk Medicin er ligeledes en central del af projektet, der bygger videre på hans afgørende forarbejde inden for feltet. ​

FEMaLe-projektet bygger bro på tværs af fagligheder og sektorer ved at omsætte genetisk og epidemiologisk viden til kliniske beslutningsstøtte-værktøjer målrettet både almen praksis og højt specialiserede endometriose-klinikker – alt sammen via maskinlæring og kunstig intelligens. 

Væk med tabuer og skam

Forskerne vil undersøge, hvordan man forbedrer forebyggelsen af endometriose, sikrer en tidligere diagnose og understøtter egenomsorgen. Det gør de ved at identificere biologiske undertyper af sygdommen, ved at introducere digitale værktøjer til opsporing af sygdommen, og ved at understøtte dialogen om behandlingstilbud mellem patient, læge og behandler – en dialog, der aktuelt er præget af tabu og skam. 

Og så håber de, at projektet kan introducere en farbar vej for brug af præcisionsmedicin og borgerdelte data og generelt drive nye opdagelser inden for endometriose-forskningen, som både kan sænke livsomkostninger for patienten og hæve behandlingsresultater til gavn for samfundet.

EU’s Horizon 2020-pulje har bevilget 45 mio. kr. til projektet, der tæller 16 partnere fra hele Europa, herunder virksomheder, patientforeninger og førende forskningsinstitutioner. Forskerne fra Aarhus Universitet får 16 mio. kr. til projektet, der koordineres af Ulrik Bak Kirk fra Institut for Folkesundhed. Han er også hovedarkitekten bag ansøgningen, der fik toppoint af EU-evaluatorerne.

Kontakt

Videnskabelig koordinator, lektor og ph.d. Mette Nyegaard
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil 22 31 36 02

Projektleder, cand.mag. Ulrik Bak Kirk
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed og Forskningsenheden for Almen Praksis
Mobil: +45 28 86 48 63


Mail: coordinator-FeMaLe@au.dk

Bevillinger og priser, Forskning, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Health, Forskning, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Health, Teknisk/administrativ medarbejder