Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

7 AU-FORSKERE HÆDRET MED ELITEFORSK-PRISER

To topforskere og fem forskningstalenter fra Aarhus Universitet er blandt modtagerne af EliteForsk-priserne 2018, der torsdag den 1. marts bliver uddelt ved en højtidelighed i Operaen i København.

01.03.2018 | Ida Hammerich Nielson

Robert A. Fenton, professor ved Institut for Biomedicin og Søren Fournais, professor ved Institut for Matematik modtager EliteForsk-prisen 2018.

Hvert år hædrer den danske uddannelses- og forskningsminister fem af dansk forsknings frontløbere med en EliteForsk-pris. Priserne skal skabe opmærksomhed om topforskningen i Danmark og bidrage til at synliggøre danske forskeres vigtige indsats i videnskabens tjeneste.

Robert A. Fenton, professor ved Institut for Biomedicin og Søren Fournais, professor ved Institut for Matematik – begge fra Aarhus Universitet – er to af de i alt fem topforskere, som modtager EliteForsk-prisen 2018.

Robert A. Fenton forsker blandt andet i forskellige membranproteiners rolle i såkaldte epitelceller i nyrer og tarm, og hans forskning har bidraget til den biologiske forståelse af sygdomme som forhøjet blodtryk, diabetes og knogleskørhed. 

Læs portræt af Robert Fenton

Søren Fournais har især beskæftiget sig med kvantemekaniske modeller for atom- og faststoffysikken, specielt med henblik på at forstå magnetiske effekter. Hans forskning har stor potentiel betydning inden for kvantekemi.

Læs portræt af Søren Fournais

EliteForsk-prisen er på 1,2 millioner kroner. 200.000 kr. er en personlig hæderspris og 1.000.000 går til forskningsaktiviteter.

EliteForsk-rejsestipendier til talentfulde ph.d.-studerende
Ved konferencen blev der også uddelt 20 EliteForsk-rejsestipendier til lovende forskningstalenter. Et EliteForsk-rejsestipendium er på 200.000 kr. og skal bidrage til, at meget talentfulde ph.d.-studerende kan få længerevarende studieophold ved de allerbedste forskningsmiljøer i verden. Fem af prismodtagerne er fra Aarhus Universitet:

Mark Simkin, Institut for Datalogi

Mattias Skipper, Institut for Kultur og Samfund - Filosofi

Ole Köhler-Forsberg, Institut for Klinisk Medicin – Forskningsenheden for Psykoser

Raune Frøkjær, Institut for Kommunikation og Kultur - Informationsvidenskab

Stine Andersen, Institut for Klinisk Medicin - Hjertesygdomme

Ved konferencen deltager udover uddannelses- og forskningsministeren personligt inviterede prismodtagere, forskere og repræsentanter for den danske forskningsverden.

Blandt tidligere modtagere af EliteForsk-prisen fra Aarhus Universitet er blandt andre Hanne Christine Bertram, professor i fødevarer, Liv Hornekær, lektor i Fysik og Rubina Raja, professor i Arkæologi og

Læs mere om EliteForsk

 

 

 

 

 

 

Forskning, Alle grupper, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Bevillinger og priser, Offentligheden/Pressen, Alle AU-enheder