Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

AU-forsker modtager pris for forskning i partikelterapi

Fysiker Toke Printz Ringbæk har netop modtaget den tyske Christoph-Schmelzer pris for udviklingen af et nyt strålefilter, som kan bruges ved partikelterapi til behandling af kræftpatienter.

26.11.2014 | Malene Løvig Nielsen

Toke Printz Ringbæk har netop modtaget den tyske Christoph-Schmelzer pris for udviklingen af et nyt ripple filter til partikelterapi.

Toke Printz Ringbæk har netop modtaget den tyske Christoph-Schmelzer pris for udviklingen af et nyt ripple filter til partikelterapi.

Omkring halvdelen af alle kræftpatienter modtager konventionel strålebehandling. Her er det svært at undgå, at strålerne ikke rammer det raske væv. Partikelterapi er derimod en alternativ behandlingsmetode, hvor der bestråles med ioner, som rammer kræftsvulsten mere præcist og derfor beskytter det raske væv i større grad end ved konventionel strålebehandling.

Toke Printz Ringbæk undersøgte i sit speciale et såkaldt ripple filter til partikelterapi. Filteret forkorter stråleleveringstiden og optimerer behandlingen af svulsten. Og for den forskning er han netop blevet hædret med Christoph-Schmelzer prisen.

”Det er en stor anerkendelse at have modtaget Christoph-Schmelzer prisen. Det er en pris, som er meget anerkendt i vores forskningsmiljø, og den vil derfor også gøre selvsamme forskningsmiljø opmærksom på det nye ripple filter design og dets kliniske fordele,” siger Toke Printz Ringbæk.

Toke Printz Ringbæk er ansat ved Technische Hoschule Mittelhessen Gießen-Friedberg, Tyskland, og tilknyttet Aarhus Particle Therapy Group, som er et samarbejde mellem Institut for Fysik og Astronomi og Aarhus Universitetshospital. Hans forskningsområde er medicinsk fysik.

Strålerne dækker svulsten hurtigere

Et ripple filter reducerer det antal af energiskift fra partikelacceleratoren, der skal til for at dække en given kræftsvulst. Når antallet af energiskift reduceres, mindskes tiden for strålingen.

Det tager omkring to minutter at bestråle en svulst på størrelse med et æble med det gamle ripple filter og næsten seks minutter uden noget filter. Med det nye filter er det muligt at bestråle svulsten med samme behandlingskvalitet på under et minut.

”Det, at strålerne hurtigere kan dække svulsten, vil være en fordel i alle behandlinger, men er især vigtigt for behandling af kræftsvulster placeret i eller omkring bevægende organer. Her flytter svulsten sig under behandlingen, hvilket kan gøre det sværere at ramme den præcist. Ved at nedsætte strålingsleveringstiden mindskes det tidsrum, som svulsten kan bevæge sig i.”

Prisoverrækkelsen fandt sted den 20. november ved GSI, i Darmstadt, Tyskland. Det er Sammenslutningen for Fremskridt inden for tumorbehandling med tunge ioner, der hvert år tildeler prisen til specialer og ph.d.-afhandlinger inden for emnet ”tumorbehandling med ionstråling”.

Yderligere oplysninger

Cand. Scient. Phys. Toke Printz Ringbæk
Aarhus Particle Therapy Group
Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital
Direkte telefon: +49 157 5610 4679
printzri@med.uni-marburg.de

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Ekstern målgruppe, Health, Offentligheden/Pressen, Health