Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Børn født med ’hul i hjertet’ har forringet helbred hele livet

En undersøgelse af samtlige danske registre for børn født med et hul mellem hjertets forkamre viser, at hjertefejlen har konsekvenser for deres helbred hele livet. Undersøgelsen indgår i Camilla Nyboes doktordisputats fra Aarhus Universitet.

20.10.2021 | Lene Halgaard

Den nyslåede doktor Camilla Nyboe er læge på Aarhus Universitetshospital og håber, at ny viden om ASD-patienter giver mulighed for bedre behandling og opfølgning. Foto: Lorentzen Fotografi

Ét barn ud af tusinde bliver hvert år født med et hul mellem hjertets forkamre. Nogle børn får lukket hullet med kirurgi, mens andre lever uden et indgreb.   

Ny doktor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, Camilla Nyboe, har undersøgt danske registre mellem 1954 – 2011 for alle danske patienter med hul mellem forkamrene - også kaldet atrium septum defekt (ASD).

Camilla Nyboe konkluderer i doktordisputatsen, at ASD-patienterne har større dødelighed, større risiko for lungebetændelser, rytmeforstyrrelser i hjertet, psykiske sygdomme, lavere uddannelse og for at ende med førtidspension sammenlignet med den generelle danske befolkning.

ASD-patienterne har større risiko for forringet livskvalitet uanset, hvilken behandling de har fået. Alligevel konkluderer Camilla Nyboe i sin doktordisputats, at kirurgi, som lukker hullet forbedrer patienternes helbred.

Kontakt

Dr.med. og Ph.d. Camilla Nyboe
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Hjerte-Lunge-karkirurgisk afdeling
Mobil: 20959903
Mail: camilla@nyboe.nu

Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin