Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Circle U: Så er vi i gang!

Universitetsalliancen Circle U. blev officielt søsat i denne uge. Nu skal studerende og medarbejdere fra alliancens syv universiteter forbedre mobiliteten og styrke samarbejdet om forskning, uddannelse og bæredygtig innovation.

06.11.2020 | Thomas Sørensen

Circle U.-alliancen er nu officielt gået i gang med arbejdet for en europæisk universitetscampus.

Sofie Agerbæk er AU's studenterrepræsentant i Circle U. Foto: Studenterrådet.

I gamle dage – før corona – ville det nok være foregået til lyden af klinkende champagneglas ved en vaskeægte reception.

I stedet foregik det med en række webinarer for studerende og rektorer, da det officielle startskud i denne uge lød for Circle U. og en række af Europas andre nye universitetsalliancer.

Medlemmerne af Circle U. tæller foruden AU også Humboldt-Universitetet, King’s College London, Université de Paris, Universitetet i Beograd, universitetet i belgiske Louvain, samt Universitetet i Oslo. Sammen skal de bl.a. skabe nye modeller for uddannelsesudvikling og etablere fælles projekter om forskning og bæredygtig innovation.

Studentermobiliteten skal op på 50%

Frem for alt skal de dog skabe et mere integreret universitets-Europa. En europæisk campus, hvor et styrket samarbejde på tværs af landegrænser bidrager til at løse globale udfordringer.

En af vejene dertil er en markant øget studentermobilitet. Helt konkret har man sat et ambitiøst mål om, at 50 procent af de studerende skal tage et udlandsophold i løbet af deres uddannelse.

”Det er en utrolig spændende opgave. Samtidig er det også et område, vi som studerende har en stærk interesse i, fordi systemet skal fungere så gnidningsfrit som overhovedet muligt”, fortæller bioinformatikstuderende Sofie Agerbæk, der repræsenterer Aarhus Universitet i alliancens studentergruppe. 

”Derfor er vi også glade for, at Circle U. har satset på studenterinddragelse fra starten. Det kræver, at de studerende involveres, når det er noget, der så direkte omhandler dem. Og det bliver rigtig vigtigt for engagementet, at man får kommunikeret til alle studerende, hvordan alliancen bliver relevant for dem”.

Studerende styrer innovationen

Sofie Agerbæk nævner især alliancens planer for en række studenterstyrede initiativer om bæredygtig innovation og entreprenørskab som ét af de områder, hun håber, at hendes medstuderende vil spille med på.

Herudover planlægger Circle U. blandt andet også at etablere tre såkaldte Knowledge Hubs, hvor studerende, forskere og eksterne partnere skal samarbejde om at løse udfordringer inden for temaerne klima, global sundhed og demokrati. 

Sofie Agerbæk ser frem til at deltage i indsatsen, som også giver hende muligheden for at få gode personlige oplevelser og erfaringer med internationalt samarbejde:

”Vi studenterrepræsentanter har mødtes nogle gange til seminarer, og nu mødes vi forholdsvist jævnligt over Zoom. Folk er søde og meget positivt stemte overfor samarbejdet på tværs af universiteterne. Til tider er det tydeligt, at vi kommer fra forskellige kulturelle baggrunde og har forskellige arbejdsmetoder, men det er også virkelig noget af det, man lærer en masse af”, fortæller hun.

Prorektor Berit Eika glæder sig i et tweet over startskuddet til det officielle samarbejde.

Forskning, Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Videnskabelig medarbejder, Health