Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Fast forward for fremtidens postdoc-ansættelser

Health er i gang med en større revision af fakultetets ansættelsesprocedurer, og som et resultat af det arbejde bliver det nu enklere og hurtigere at ansætte postdocs.

15.05.2018 | Sabina Bjerre Hansen

En netop revideret ansættelsesprocedure gør det lettere at ansætte postdocs på Health pr. 15. maj 2018. Foto: Lars Kruse/AU.

En netop revideret ansættelsesprocedure gør det lettere at ansætte postdocs på Health pr. 15. maj 2018. Foto: Lars Kruse/AU.

Health har ambitioner om at tiltrække de dygtigste forskere. Og det skal besværlige ansættelsesprocedurer ikke stå i vejen for. Tværtimod. Derfor er fakultetet – med prodekan Ole Steen Nielsen i spidsen – i gang med at revidere de procedurer og processer, der bliver brugt i dag.

Arbejdet er fortsat i gang, men allerede nu er fakultetet klar til at tage de første nye ansættelsesprocedurer i brug. Fra den 15. maj bliver det dermed lettere at ansætte nye postdocs på Health.

Et internt udvalg klarer bedømmelsen

Hvor der tidligere var to typer udvalg i spil afhængig af ansættelsens længde, kan man nu hver gang ’nøjes’ med det, der før blev kaldt et fagkyndigt udvalg til at foretage bedømmelsen af ansøgere til en postdoc-stilling. Der er nemlig ikke længere krav om eksterne bedømmere. Det betyder, at udvalgene fremover vil bestå af to interne medlemmer på minimum lektorniveau, hvoraf et medlem kan være fra et andet institut på AU. Det ansættende institut vil på denne måde både kunne spare tid og udgifter til honorar til eksterne bedømmere.

En anden forskel er, at de kriterier og krav, der fremover skal ligge til grund for bedømmelsesudvalgets faglige vurdering, er færre og mere enkle. De svarer til det, vi hidtil har kaldt en fagkyndig udtalelse.

Endelig kan bedømmelsesudvalgene fremover fokusere deres indsats på den rent faglige vurdering af de enkelte kandidater. Tidligere skulle de udfylde en række faktuelle oplysninger om ansøgers personlige data, publikationer, forskningsaktiviteter og uddannelsesaktiviteter.  Den opgave er nu lagt over til ansøgerne selv.

Short listing gør det endnu nemmere

Pr. 15. september 2018 bliver det desuden muligt at arbejde med short listing på Health. Short listing er en metode til at udvælge et mindre antal ansøgere til bedømmelse i tilfælde, hvor der er mange ansøgere til en stilling. Metoden kræver en meget præcis stillingsbeskrivelse, så der er et kvalificeret grundlag for at fravælge nogle ansøgere frem for andre, allerede inden bedømmelsesarbejdet sættes i gang.

I praksis sker udvælgelsen af ansøgere til bedømmelse ud fra en samlet vurdering af, hvilke ansøgere, der bedst matcher instituttets og fakultetets rekrutteringsbehov. Og det bliver så sammenholdt med ansøgernes forsknings- og undervisningsmæssige profil, som den fremgår af ansøgning, CV, publikationsliste, undervisningsportfolio m.v. Der skal som udgangspunkt udvælges minimum fem ansøger til bedømmelse.

Konkret betyder short listing, at længden af en bedømmelsesprocedure bliver forkortet, at ansættelser kan foregå hurtigere, og at det bliver mere attraktivt at være bedømmer.

 


Vil du vide mere?

Du kan finde Healths ansættelsesprocedurer, og herunder også de reviderede procedurer for ansættelse af postdocs, på Healths hjemmeside.

Læs mere om arbejdet med at evaluere Healths ansættelsesprocedurer i artiklerne Kom til høringsmøde om Healths nye ansættelsesprincipper, Ansættelsesprocedurer skal være smidige og Procedurer for ansættelse skal evalueres.

I artiklerne Nu træder de nye ansættelsesprocedurer i kraft og Har de nye ansættelsesprocedurer indflydelse på dig? kan du læse mere om Healths nye ansættelsesprocedurer generelt.


Kontakt

Prodekan for forskning Ole Steen Nielsen
Aarhus Universitet, Health
Mobil: 24 76 50 93
Mail: osn@au.dk

Talentudvikling, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Health, Health, Administrativt, Teknisk/administrativ medarbejder, Politik og strategi, Videnskabelig medarbejder