Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forskere hædret for færre dyreforsøg

Tre sundhedsvidenskabelige forskere fra Aarhus Universitet har modtaget et legat fra Frøknerne Anna og Dagny Hjerrilds fond. Legatet får de for at sige nej til dyreforsøg eller minimere brugen af forsøgsdyr i deres forskning.

08.03.2018 | Helle Horskjær Hansen

Det er ikke mus og rotter, der fylder i laboratoriet hos de tre forskere fra Aarhus Universitet, som netop har modtaget et legat fra Frøknerne Anna og Dagny Hjerrilds fond.

Forskerne har hver fået 100.000 kr. af fonden, som hædrer forskere, der skærer ned på antallet af forsøgsdyr eller slet ikke bruger dyr i den videnskabelige forskning.

Professor i retsmedicin Lene Warner Thorup Boel fra Institut for Retsmedicin har i mange år udført sin forskning på afdøde personer. Hendes hovedområde er den retsmedicinske billeddiagnostik og studiet af knoglevæv. Hun arbejder med forskellige billeddiagnostiske metoder som eksempelvis CT- og MR-scanning på afdøde for at afklare traumatologiske og medicinske problemstillinger.

Uffe B. Skov Sørensen, der er lektor på Institut for Biomedicin, studerer blandt andet de bakterier, der betegnes gruppe B streptokokker. Disse bakterier kan forårsage infektioner både hos dyr og mennesker. Bakterierne inddeler han ved hjælp af DNA-baserede metoder, og det har åbnet op for helt nye muligheder for at bestemme typen af bakterier uden at bruge antiserum fra forsøgsdyr.

Lektor og ph.d. Agnete Larsen fra Institut for Biomedicin studerer årsager til sygdom hos mennesker. Her fokuserer hun på, hvordan man bedst indsamler humane data og anvender disse til grundforskning. Agnete Larsen benytter forskellige typer af væv som fx placentavæv, som patienter donerer, til at sammenligne biokemiske og molekylærbiologiske biomarkører på vævsprøverne.

Kontakt

Professor Lene Warner Thorup Boel
Aarhus Universitet, Institut for Retsmedicin
Mobil: 6020 2776
lwb@forens.au.dk

Lektor, ph.d., dr.med. Uffe B. Skov Sørensen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 8716 7832
uss@biomed.au.dk

Lektor og ph.d. Agnete Larsen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil.: 20282646
al@biomed.au.dk

Navnenyt, Ph.d.-studerende, Institut for Retsmedicin, Health, Forskning, Offentligheden/Pressen, Institut for Biomedicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Videnskabelig medarbejder