Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forskningstilskud åbner for nye internationale samarbejdsmuligheder

Henover foråret kunne Health-undervisere søge midler fra en ekstraordinær pulje til at starte nye internationale samarbejdsprojekter. Interessen har været så stor og ansøgningerne så gode, at puljen måtte øges. Se hvem tilskuddene er gået til.

11.12.2018 | Simon Byrial Fischel

14 lektorer på Health har modtaget tilskud fra en ekstraordinær pulje, som skal understøtte opstart af nye internationale samarbejder. Foto: Colourbox

Lektorer, som løfter store undervisningsopgaver på fakultetet, kunne i år som noget særligt søge om et tilskud til forskningssamarbejder med internationalt perspektiv. Underviserne kunne søge om op til 200.000 kr. til hvert projekt. – midler, som det i høj grad er op til den enkelte bevillingsmodtagere at bestemme, hvordan skal bruges.

Efter ansøgningsfristens udløb stod det klart for dekanatet, at interessen for puljen var meget stor. Derfor blev det besluttet at øge puljens samlede størrelse fra 1 mio. kr. til 1,5 mio. kr. for at imødekomme flere af de spændende ansøgninger. I alt har 14 lektorer modtaget forskningstilskud på mellem 80.000 og 200.000 kr. til samarbejdsprojekter i 17 forskellige lande verden over.

I samarbejde med de bedste
En af bevillingsmodtagerne er lektor Christina Dahm fra Institut for Folkesundhed. Hun modtog 100.000 kr. fra puljen til et pilotprojekt, som gennemføres i et samarbejde med University of Bristol, og som skal undersøge sammenhængen mellem indtaget af mejeriprodukter og forekomsten af hjerte-kar-sygdomme.

”Kort sagt vil vi se på sammenhængen mellem forskellige varianter af de gener, som styrer vores nedbrydelse af mejeriprodukter og forekomsten af hjerte-kar-sygdomme,” forklarer Christina Dahm. ”Altså, hvad er din risiko for at udvikle en hjerte-kar-sygdom, hvis du har den ene genvariant frem for den anden.”

Vores genetik påvirker nemlig i høj grad vores metabolisme af forskellige fødevaregrupper, og på det felt har forskerne på MRC Integrative Epidemiology Unit, på University of Bristol allerede et stort forspring.

”I Bristol har man lavet lignende undersøgelser, bare med fokus på andre genvarianter som styrer fx nedbrydelsen af alkohol. Det er helt oplagt, at vi skal samarbejde med Bristol, fordi de er blandt de absolut bedste i Europa inden for den statiske metode, som vi vil bruge i undersøgelsen. På længere sigt håber vi, at samarbejdet kan kaste nogle meget konkurrencedygtige fælles fondsansøgninger af sig, så vi kan etablere nye forskningssamarbejder inden for dette felt,” fortæller Christina Dahm.  

Små bevillinger kan gøre en stor forskel
Størrelsen på tilskuddenes kan lyde ret beskeden, men de kan alligevel få stor betydning for undervisernes projekter, fordi det i høj grad er op til den enkelte at bestemme, hvordan midlerne skal bruges.

Det mærker lektor Mette Madsen fra Institut for Biomedicin, som også er blandt de 14 bevillingsmodtagere. Hendes bevilling skal bruges i et projekt, som undersøger de mekanismer, der danner grundlag for, at modermærkekræft udvikler sig til metastatisk sygdom og spreder sig i kroppen.

”Bevillingen har givet os mulighed for at sætte helt nye og dristige undersøgelser op. Nogle gange skal der ikke så mange penge til, hvis bare man har lidt frihed til prøve nogle ting af med midlerne. Vi anede ikke hvad vores undersøgelser ville føre til før vi gik i gang, men allerede nu, har vi resultater som ser rigtigt lovende ud, selvom den investerede pengemængde er meget lille,” fortæller Mette Madsen. ”Det er rigtig dejligt, at fakultetet tager nogle chancer, og bevilliger lidt midler til pilotprojekter, som er lidt mere usikre, men som potentielt har stor flyvehøjde også på internationalt plan,” afslutter hun.

Også Christina Dahm glæder sig over den frihed, som følger med forskningstilskuddet.

”De kontakter, som vores samarbejdet er baseret på, har vi fået gennem forskellige konferencer og videnskabelige møder rundt om i verden. Det er altid spændende at tale med udenlandske kolleger om potentielle fællesprojekter, men ofte bliver det ved snakken, fordi det kræver et stort arbejde at finde finasiering og starte et nyt projekt op. Men med bare en lille pose penge i ryggen har vi her haft mulighed for at lande en håndfast samarbejdsaftale om et pilotprojekt med nogle virkelig dygtige forskere,” forklarer Christina Dahm.

Se hvem tilskuddene er gået til

· Lektor Christian Wejse
Samarbejdspartner(e): University of Sao Paulo, Brasilien og Hospital Nacional Simão Mendes, Guinea-Bissau

· Lektor Mette Nyegaard
Samarbejdspartner(e): DeCode Genetics, Reikjavik, Island

· Lektor Kim Ryun Drasbek
Samarbejdspartner(e): Institute of Neuroscience, Chinese Academy of Sciences, Shanghai, China

· Lektor Christina Dahm
Samarbejdspartner(e): MRC Integrative Epidemiology Unit, University of Bristol, UK

· Lektor Mette Madsen
Samarbejdspartner(e): School of Medicine, Department of Cell Biology and Physiology, University of Pittsburgh, USA og    Department of Molecular Biosciences, Section for Physiology and Cell Biology, Oslo University, Norway

· Lektor Sebastian Schlafer
Samarbejdspartner(e): Zentrum für Zahnmedizin, Charité - Universitätsmedizin Berlin, Tyskland

· Lektor Irene Dige
Samarbejdspartner(e): Faculty of Odontology, Kaunas University of Medicine, Kaunas, Lithuania

· Lektor Peter Bangsgaard Stoustrup
Samarbejdspartner(e): Harvard School of Dental Medicine, Boston, MA, US og Boston Children's Hospital, Boston, MA, US

· Lektor Rubens Spin-Neto
Samarbejdspartner(e): University of São Paulo - USP, São Paulo, Brazil

· Lektor Olav Michael Andersen
Samarbejdspartner(e): Vrije University, Amsterdam, Holland, Columbia University, New York, USA og Washington University, Seattle, USA

· Lektor Agnete Larsen
Samarbejdspartner(e): School of Medicine, Institute of Behavioural and Neural Sciences, St Andrews University, United Kingdom og School of Medicine, Dentistry and Biomedical Sciences, Queen´s University, Belfast, Northern Ireland

· Lektor Holger Brüggemann
Samarbejdspartner(e): Department of Laboratory Medicine, Clinical Microbiology, Faculty of Medicine and Health, Örebro University, Örebro, Sweden og Department of Genomic and Applied Microbiology, Institute of Microbiology and Genetics, Georg-August University Göttingen, Göttingen, Germany

· Lektor Christian Vægter
Samarbejdspartner(e): Wolfson Centre for Age-Related Diseases, King's College London, United Kingdom og Anatomy and Histology, College of Medicine and Public health, Flinders University, Adelaide, Australia

· Lektor Rikke Nielsen
Samarbejdspartner(e): Pediatric Nephrology, University of Virginia, Charlottesville, VA, USA

Kontakt
Prodekan for talentudvikling og samarbejde Lise Wogensen Bach
Aarhus Universitet, Health
Mail: lwb@au.dk
Mobil: 25 48 85 22

Politik og strategi, Administration (Faglighed), Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Bevillinger og priser, Forskning, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Biomedicin, Ph.d.-studerende