Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forsøg med mus skal gøre os klogere på nyresvigt og transplantation

Hvorfor er udskillelsen af protein øget hos de nyrepatienter, hvor sygdommen bliver værre? Og hvordan undgår vi skader på transplanterede nyrer? Det undersøger ny professor på Aarhus Universitet Henrik Birn.

06.09.2021 | Lene Halgaard

Henrik Birn ser professoratet som en mulighed for at kombinere eksperimentel og klinisk forskning, så resultaterne fra laboratoriet i størst muligt omfang kommer patienterne til gode. Foto: Jens Thaysen

Til trods for, at nyrepatienter får behandling, bliver deres nyresygdom ofte værre med tiden og kan ende med nyresvigt. Henrik Birn, som er ny professor ved Institut for Klinisk Medicin, afdækker med sin forskning, hvorfor dette er tilfældet.

Henrik Birn omsætter resultater fra studier af mus til at forstå forskellige former for skade på nyrerne. Desuden foretager han kliniske undersøgelser af nyrepatienter og nyretransplanterede på Aarhus Universitetshospital, hvor han også er ansat som overlæge. Forsøg med mus har bl.a. vist, at øget udskillelse af proteiner forværrer skaden på nyrerne, hvilket også er tilfældet hos patienter. Derfor koncentrerer Henrik Birn også sin forskning omkring ny medicin, som har en positiv effekt på nyrepatienter, så de undgår nyresvigt og dialyse.  

Målet er at udvikle avancerede nyrebehandlinger med bedre brug af eksisterende og nye behandlingsformer. Dette skal også være til gavn for patienter med transplanterede nyrer og sikre så lang funktionstid for disse som muligt.

Kontakt

Professor, ph.d, overlæge Henrik Birn

Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Afdeling for Nyresygdomme

Mail: hb@ana.au.dk
Mobil: 61717870

Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Membranes