Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Genforsker er ny professor MSO ved AU

Jacob Giehm Mikkelsen er ny professor MSO ved Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet. Han forsker i, hvordan genfejl forårsager sygdomme og i udvikling af metoder til reparation af fejl i generne.

26.11.2015 | Malene Løvig Nielsen

Jacob Giehm Mikkelsen og hans forskningsgruppe arbejder med en lang række genetisk betingede sygdomme. Det er blandt andet blødersygdom og arvelig angioødem, men også psoriasis, åreforkalkning, diabetes og forskellige kræftformer.

Jacob Giehm Mikkelsen og hans forskningsgruppe arbejder med en lang række genetisk betingede sygdomme. Det er blandt andet blødersygdom og arvelig angioødem, men også psoriasis, åreforkalkning, diabetes og forskellige kræftformer.

Hvorfor er genfejl skyld i at sygdomme opstår? Og hvordan kan fejl i generne behandles, så de ikke udvikler sig til sygdomme? Det undersøger Jacob Giehm Mikkelsen i sin forskning. Han er ny professor MSO ved Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet.

”Professoratet er en stor anerkendelse af mit arbejde og mit bidrag til forskning og uddannelse. Forskningen skal resultere i forbedrede behandlinger, der i fremtiden kan gøre en forskel for patienter med alvorlige, genetisk betingede sygdomme,” siger Jacob Giehm Mikkelsen.

Forskningsgruppen arbejder med en lang række genetisk betingede sygdomme. Det er blandt andet blødersygdom og arvelig angioødem, men også psoriasis, åreforkalkning, diabetes og forskellige kræftformer. Forskerne har særligt fokus på, hvordan virus skræddersyet til at overføre gener kan bruges i undersøgelser og behandling af sådanne genetisk forårsagede sygdomme.

Behandler genfejl ved at ændre i arvemassen

Genfejl opstår i arvemassen. Jacob Giehm Mikkelsen undersøger, hvordan genfejlene kan behandles. Ved at studere HIV virus har hans forskningsgruppe blandt andet fundet en metode, hvor de på én og samme tid kan klippe den del af arvemassen væk, som er i stykker og indeholder genfejl, og lappe det hul, der opstår i den genetiske information, som de har fjernet fra cellen.

”Men hvis vi fortsat skal afsløre hemmelighederne i vores gener, er det afgørende, at vi præcist og effektivt kan introducere ændringer i arvemassen og studere betydningen af disse. Mange alvorlige sygdomme er genetisk betingede, og forskningen kan derfor komme en lang række patienter til gode,” fortæller forskeren.

Jacob Giehm Mikkelsen har en ph.d. i molekylær biologi fra Aarhus Universitet. Han har været Postdoc ved Stanford University School of Medicine, Californien, USA, og gennem de seneste 12 år været tilknyttet Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet. Han blev i 2015 kåret til årets ph.d.-vejleder på Health, Aarhus Universitet. Jacob Giehm Mikkelsen bor sammen med sin kone og to børn i Silkeborg.

Du kan læse mere om Jacob Giehm Mikkelsens forskning i artiklen: HIV kan klippe-klistre i arvemassen.

Yderligere oplysninger

Professor MSO, ph.d. Jacob Giehm Mikkelsen
Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet
Direkte telefon: 8716 7767
Mobil: 2361 7253
giehm@biomed.au.dk

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Udvekslingsstuderende, Institut for Biomedicin, Health, Ph.d.-studerende, Offentligheden/Pressen