Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hvordan går det med kønsbalancen på AU? Se opdateret hjemmeside med de seneste tal

Hjemmesiden ”Ligestilling på AU i tal” er netop blevet opdateret med de seneste nøgletal. Tallene viser, at det langsomt går i den rigtige retning, men at det tager tid at skabe forandring.

26.08.2021 | Anders Hylander

"Der findes desværre ikke hurtige og nemme løsninger– det vil kræve hårdt arbejde i de kommende år for at finde lokalt forankrede løsninger," siger prorektor Berit Eika om arbejdet med at skabe ligevægt mellem kønnene. (Foto: Anders Trærup/AU Foto)

Det går langsomt den rigtige vej med at skabe bedre balance mellem kønnene blandt universitetets forskere. Det viser nøgletallene for 2020, der netop er blevet offentliggjort på AU’s hjemmeside.

Tallene viser blandt andet:

  • BESTAND: Det går overordnet mod større kønsbalance, men med små skridt. Forskellen mellem antallet af kvinder og mænd i professorstillinger er forsat meget stor. I 2016 var 19% af professorerne på AU kvinder. I 2020 var det 23%.
  • NYANSÆTTELSER: Fra postdoc- til professorniveau ligger andelen af kvindelige nyansatte forskere mellem 48% og 24%.
  • LEDELSE: Fra 2016 til 2020 faldt andelen af kvindelige institutledere fra 17% til 11%. På prodekan- og universitetsledelsesniveau ligger andelen af kvindelige ledere på henholdsvis 27% og 22%.

Prorektor Berit Eika, der deler formandsskabet i AU’s diversitets- og ligestillingsudvalgt med rektor Brian Bech Nielsen, har sammen med universitetsledelsen gennemgået tallene:

”Overordnet er det positivt, at vi kan se, at der kommer flere kvindelige professorer på Aarhus Universitet. Det er en vigtigt indikator for, at arbejdet med at skabe ligevægt mellem kønnene - og derved medvirke til, at vi gør brug af den samlede talentmasse - går i den rigtige retning. Men der er, som det også fremgår tydeligt af tallene, lang vej endnu,” siger Berit Eika.

AU’s nuværende handleplan for ligestilling fokuserer blandt andet på rekruttering og ledelse. Her viser tallene, at der er brug for særlige indsatser. For eksempel skal der generelt arbejdes for at få flere kvindelige ansøgere til at søge forskningsstillinger - ligesom der skal skabes bedre kønsbalance på ledelsesniveau.

”Der findes desværre ikke hurtige og nemme løsninger– det vil kræve hårdt arbejde i de kommende år for at finde lokalt forankrede løsninger. Det er en stor del af sigtet med vores nuværende handleplan på området, som vi er i gang med at implementere på AU, på fakultets og institutniveau,” siger prorektor.

Ud over rekruttering og ledelse er der i AU’s handleplan for ligestilling fokus på karriereudvikling og arbejdspladskultur.

Dyk ned i tallene

For at gøre adgangen til nøgletallene om arbejdet med ligestilling lettere tilgængelige for ledelse og medarbejdere, har AU netop opdateret hjemmesiden Ligestilling på AU i tal. Her kan man dykke ned i 2020-tallene på AU og institutniveau.

Fra handleplan til handling

Vil du vide mere om AU’s handleplan for ligestilling, kan du i den nye sæson af #DiversityAU podcasten sammen med fire internationalt anerkendte eksperter dykke ned i handleplanens fokusområder: Arbejdspladskultur, rekruttering, ledelse og karriereudvikling.

Eksperterne præsenterer den nyeste forskning inden for de fire områder og kommer med ideer til, hvordan ledelser og medarbejdere konkret og konstruktivt kan arbejde på at skabe ligestilling i forskningsmiljøerne.

Hvert afsnit varer 15- 20 minutter, er på engelsk og tilrettelagt og produceret af journalist Carsten Ortmann, som blandt andet er kendt fra DR P1s program Supertanker.

Mere om arbejdet med ligestilling på AU

Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Forskning, Forskning, Politik og strategi