Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kliniker med unikt forskertalent får Skou-prisen 2018

Lektor, speciallæge og ph.d. Maiken Stilling fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital er en ener. Hun er en internationalt anerkendt topforsker, hun driver en målrettet og ambitiøs klinisk karriere på fuldtid, og i dag modtager hun Healths fornemmeste pris opkaldt efter nobelprismodtager Jens Christian Skou.

11.10.2018 | Sabina Bjerre Hansen

Maiken Stilling får Jens Christian Skou-prisen 2018. Med prisen følger 100.000 kr. øremærket til hendes forskning i instabile eller gigtplagede led. Foto: Lars Kruse/AU.

Hofteled. Knæled. Albueled og fingerled. Alle former for led med instabilitet eller gigtsygdom er omdrejningspunkt for den forskning og kliniske praksis, som årets modtager af Jens Christian Skou-prisen Maiken Stilling brænder for.

Maiken Stilling arbejder både som forsker og underviser på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og som speciallæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Den dobbelte ansættelse er ikke usædvanlig, men det er Maiken til gengæld. Kun ganske få talenter kommer i betragtning til Healths store forskningspris.

Ny tilgang til ortopædkirurgisk udredning og diagnostik

Maiken Stilling har dedikeret sin forskning til at forbedre holdbarhed og funktionalitet af ledproteser hos patienter med slidgigt. Bl.a. har hun og hendes forskerteam udviklet en automatiseret teknologiplatform (AutoRSA), der kvalitetssikrer nye implantater og operationsteknikker. Hun har også stået i spidsen for den forskning, der har udviklet og valideret en ny billeddiagnostisk metode, Dynamisk RSA. Begge metoder er implementeret i forskningssammenhæng og har vakt stor international interesse.

”Når vi bruger Dynamisk RSA, kan vi med én enkelt undersøgelse af den bevægelse eller ledbelastning, der giver patienten smerter, visualisere fx instabilitet og dysfunktion i et led med ledbåndsskade eller ledprotesers mikrobevægeler i en knogle. Og det giver os en helt ny indsigt i og forståelse af både problem og behandling,” siger Maiken Stilling.

Hun er den tredje modtager af Jens Christian Skou-prisen, der blev stiftet i 2016.

Jeg er utroligt stolt og også lidt overvældet

”Det er en stor personlig anerkendelse at få Jens Christian Skou-prisen. En pris opkaldt efter en nobelprismodtager. Det er overvældende. Der er mange talentfulde og engagerede forskere på Health, så jeg føler mig i den grad særligt udvalgt. Samtidig er prisen et motiverende skulderklap til min forskergruppe, forskningsfeltet og ortopædkirurgisk forskning i det hele taget,” siger Maiken Stilling.

Med de 100.000 kr., der følger med prisen, kan hun igangsætte det næste udviklingsprojekt tidligere end forventet. Det skal forbedre AutoRSA-analysesoftwaren og implementere Dynamisk RSA som klinisk rutineundersøgelse.

Går altid den ekstra mil

Det er institutleder Jørgen Frøkiær og klinisk lærestolsprofessor Kjeld Søballe, begge fra Institut for Klinisk Medicin, der har indstillet Maiken Stilling til den prestigefyldte pris. Og de er i særdeleshed imponerede over, hvordan hun med stort overskud formår at kombinere fuldtidsarbejde i klinikken med forskning på højeste internationale niveau.

”Maiken gør det vanvittigt godt. Hun er et talent ud over det sædvanlige. Så kort kan det siges. Hun er en fremragende forsker, en dygtig og nytænkende kliniker, og så er hun daglig leder for tre fastansatte medarbejdere samtidig med, at hun er vejleder for ti ph.d.-studerende og tre forskningsårsstuderende,” fortæller Kjeld Søballe og fortsætter:

”Det er kendetegnende for Maiken, at hun altid springer over, hvor gærdet er højest. Fx har hun ikke ’bare’ fulgt de obligatoriske interne og eksterne forskningsvejlederkurser. Næ, hun har såmænd også taget en international projektlederuddannelse på Harvard Business School for at stå bedst muligt rustet til sit ansvar og sine opgaver som hhv. forskningsleder og vejleder. Og det er typisk Maiken og hendes indstilling. Hun imponerer mig gang på gang,” siger Kjeld Søballe.


Jens Christian Skou-prisen er for de dygtigste talenter
Jens Christian Skou-prisen uddeles en gang om året til en særligt lovende ung forsker, som har præsteret fremragende forskning inden for et eller flere af det sundhedsvidenskabelige fakultetets forskningsområder.

Prisen uddeles til en ung forsker i international særklasse. Vedkommende skal være ekstraordinært talentfuld inden for sit forskningsfelt og have dokumenteret en usædvanlig kreativitet og produktivitet i sin forskning.


Vil du vide mere?
Lær årets prismodtager bedre at kende i "VIDEO: Mød Maiken Stilling - årets Skou-prismodtager", og læs mere om Jens Chr. Skou-prisen i artiklen ”Ny pris på Health skal hædre forskertalenter”

Læs mere om sidste års prismodtager Simon Glerup i artiklen ”Ekstraordinært forskertalent får Jens Christian Skou-prisen 2017”


Kontakt

Lektor, speciallæge og ph.d. Maiken Stilling
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og

Aarhus Universitetshospital, Ortopædkirurgisk Afdeling
Mobil: 51 48 20 33

Mail: maiken.stilling@clin.au.dk

Bevillinger og priser, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Sundhed og sygdom, Navnenyt, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Institut for Folkesundhed, Institut for Klinisk Medicin