Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Lektor får millioner til forskning i kroppens væskebalance

Lene N. Nejsum, lektor på Aarhus Universitet, får et Hallas-Møller Ascending Investigator Grant fra Novo Nordisk Fonden til sin forskning i kroppens væskebalance. Den nye bevilling finansierer hendes forskning med 10 millioner kroner over de næste fem år.

03.04.2020 | Sabina Bjerre Hansen

Lene N. Nejsum

Lene N. Nejsum fra Institut for Klinisk Medicin får bevilling på 10 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden. Foto: Privat.

Flere sygdomme som fx kronisk nyresygdom og hjertesvigt er forbundet med fejlregulering af kroppens vandbalance i form af enten væskemangel eller væskeansamling. Nyrerne, og især vandkanalproteinet Aquaporin-2, spiller en afgørende rolle for kroppens vandbalance bl.a. i forhold til regulering af urinkoncentration. Og det er netop dét protein, Lene N. Nejsum nu vil undersøge nærmere.

Hun og hendes forskerkolleger bruger bl.a. nyudviklede metoder inden for bioimaging, der kan visualisere de små Aquaporin-2-vesikler i nyreceller, i håbet om at øge forståelsen af de fysiologiske mekanismer, der regulerer proteinet. En forståelse, der vil kunne bidrage til udvikling af behandling, som kan opretholde kroppens vandbalance.

Pengene fra Novo Nordisk Fonden bruger Lene N. Nejsum bl.a. på at ansætte en adjunkt, to ph.d.-studerende, teknisk hjælp og udstyr.

Kontakt

Lektor og ph.d. Lene N. Nejsum
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Mobil: 21 16 31 21
Mail: nejsum@clin.au.dk

Bevillinger og priser, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Forskning, Navnenyt, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder