Cigaretrøg i Grønnegården og ved hovedindgangen er snart fortid. En ny rygepolitik er under opsejling og skal være med til at mindske røggener for studerende, ansatte og patienter på IOOS.
30.06.2016 |
Tandlægeskolen har lige som resten af universitetet været røgfri indendørs siden 2008. Men fra efteråret er det formentlig også slut med at ryge hvor som helst udendørs.
”Vi har fået en del klager fra både patienter og ansatte, der har været generet af cigaretrøg. Rygerne står ved hovedindgangen og ved indgangene i Grønnegården, hvor askebæger og -kummer er placeret til samme formål. Det har vist sig at være uheldigt, da røgen trænger ind i kontorer og auditorier via indsugningen. Det er selvfølgelig et problem, og det tager vi nu hånd om med den nye rygepolitik,” fortæller David Kraft, der er daglig arbejdsmiljøleder på Tandlægeskolen.
Det er LAMU med repræsentanter fra både IO og SKT, der har udarbejdet den nye rygepolitik efter sparring med Aarhus Kommune. I september skal rygepolitikken behandles og vedtages af LSU.
Bliver rygepolitikken vedtaget, vil der fremover være ’rygning forbudt’ i Grønnegården og alle andre steder end i afmærkede områder. Til gengæld bliver der indrettet en rygezone ved det store kastanjetræ i Høegh-Guldbergsgade, som fra efteråret bliver eneste sted, hvor studerende og ansatte må ryge på og ved Tandlægeskolen. Skilte og afmærkning kommer tydeligt til at vise, hvor det er okay at tænde en cigaret.
David Kraft mener, at de nye rygezoner ikke kun løser et praktisk problem, men også sender et vigtigt signal.
”Det virker oplagt forkert, at forældre og deres børn skal igennem en mur af røg, før de kan komme til behandling på instituttets klinikker. Eller at patienter møder rygende personale og studerende, som efterfølgende skal fortælle dem om rygningens skadelige konsekvenser for mundhule og tænder.”
De nye rygeregler træder i kraft, når LSU har vedtaget rygepolitikken. Inden da bliver ansatte, studerende, patienter og besøgende informeret om de ændrede regler.
Arbejdsgruppen, der står bag initiativet og politikken, er nedsat af LAMU. I arbejdsgruppen sidder:
Lektor og daglig arbejdsmiljøleder, David Kraft
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi
Telefon: 8716 8071
dck@odont.au.dk