Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev 45 fra Institutlederen

Kære alle, Efterårssemestret er i fuld gang – her er et bredt udsnit af information på IOOS.

18.10.2021 | Siri Beier Jensen

INTERNT PÅ INSTITUTTET

Jeg fortsætter som institutleder for IOOS tre år endnu
Det er fem år siden, jeg trådte ind af hovedindgangen som institutleder for Odontologi og Oral Sundhed på en varm og solrig sensommerdag, og tiden er fløjet afsted. Jeg har fået forlænget min åremålsansættelse med yderligere tre år, og jeg fortsætter altså som institutleder frem til sommeren 2024. Jeg glæder mig til at fortsætte arbejdet sammen med jer, for IOOS, for Health og for Aarhus Universitet, som er bemandet af fantastisk dygtige og engagerede medarbejdere, som bidrager til vigtig uddannelse og forskning.

Julefest fredag d. 10. december
Vi holder julefest for alle medarbejdere fredag d. 10. december. Der vil være fælles velkomstdrink kl. 16-17, efterfulgt af julespisning i vores forskellige afdelinger eller du kan vælge at være med til fællesspisning sammen med kollegaer på tværs i huset.
Fra kl. 21.00 til 00.30 er der mulighed for fælles fest i kantinen, og Lars er booket som favorit-dj.
I får flere praktiske informationer, når vi nærmer os, men sæt allerede nu gerne et stort kryds i kalenderen.

6 gode råd: Undgå at blive offer for cyberkriminelle på hjemmekontoret
Selvom vi er tilbage til en normal hverdag på instituttet, vil arbejde på distancen fortsat være en mulighed for nogle. Sikkerhedsniveauet er ikke det samme på hjemmekontoret, som det er på universitetet, så når vi arbejder online på distancen, bliver universitetet mere sårbar over for cyberkriminelle – og de leder med lys og lygte efter huller, der giver adgang til vores viden, data og penge.

Universitetets informationssikkerhedsafdeling har samlet 6 råd til medarbejdere, der arbejder på distancen:

1.       Brug VPN på AU-udstyr

2.       Hold din computer, tablet og telefon opdaterede

3.       Hav fokus på, hvilken type data du deler med hvem under online møder

4.       Undgå at dele interne, fortrolige og følsomme data på sociale medier og via SMS-tjenester

5.       Brug som udgangspunkt kun systemer og programmer, som AU stiller til rådighed

6.       Behandl arbejdsrelaterede dokumenter på samme måde derhjemme som på kontoret.

 

Vi arbejder intenst på at sikre en stabil levering af kliniktøj
Vi er opmærksomme på, at hylderne med kliniktøj hurtigt bliver tomme, eller at tøjet findes i forkerte størrelser, når vi møder ind om morgenen. Vi arbejder på at få en stabil leverance. Indtil det er lykkedes, så hent kun det kliniktøj, som du skal have på samme morgen, som du møder ind.

FORSKNING, UDDANNELSE & UNDERVISNING

Studiestart for ny professionsbachelor i klinisk tandteknik udsættes til 2023
I styregruppen for ’The Aarhus Model of Dental Education’ har vi besluttet, at studiestarten for den nye professionsbacheloruddannelse i klinisk tandteknik udsættes fra 2022 til efterårssemesteret 2023.

Det gør vi for at sikre, at vi har tilstrækkelig tid til at udvikle og detaljeplanlægge en uddannelse af den allerbedste kvalitet. Samtidig undgår vi at køre den nuværende erhvervsakademiuddannelse og den nye professionsbacheloruddannelse samtidig. Det giver både plads til planlægning og til den nødvendige kompetenceudvikling af underviserne.

Helle Hornhaver er nu delprojektleder for udvikling af klinisk tandteknikeruddannelsen, da Ulla Bæk Lindtoft skal varetage andre arbejdsopgaver. I er velkomne til at kontakte Helle Hornhaver, hvis der er spørgsmål til uddannelsen eller processen.

Ændret klinikstruktur på tandlægeuddannelsen fra efteråret 2022
De større optag på tandlægeuddannelsen og dermed større bogstavhold vil i fremtiden, når alle de store årgange når til den kliniske undervisning, betyde kapacitetsproblemer på fx laboratorier, simulationsklinikker, specialklinikker, mm. Derfor overgår vi på tandlægeuddannelsen fra efteråret 2022 til 5-dags uge i stedet for 4-dags uge på klinikken og i præklinisk undervisning. Det betyder hver årgang opdeles i 5 bogstavhold (i stedet for 4) og dermed bliver holdstørrelserne på 15-17 studerende.

Planlægningen af undervisningen i 5-dags uge præklinik/klinik har også betydning for planlægningen af den teoretiske undervisning. I efteråret 2021 arbejder kursusansvarlige, øvrige undervisere og institutsekretariatet med at få ”det nye skema på plads”, så det kan meldes ind til planlæggerne i HE Studier til februar 2021.

Ændringer i arbejdsdage for kliniske lærere/afdelingstandlæger og klinikassistenter på tandlægeuddannelsen meldes ud via Birgitte Lüttge, Helle Tolboe og Helle Leegård.

Vi har nu et videobibliotek med kliniske procedurer
Lektor Sebastian Schlafer (Sektion for Oral Økologi og Carieskontrol) og vores sekretariatsmedarbejder Kim Sørensen har oprettet et videobibliotek med kliniske procedurer. Det er en super idé og virkelig nyttigt, at vi alle – også vores studerende – til hver en tid kan se og blive opdateret på ’the gold standard’.

Biblioteket er sat op som et Brightspace-kursus med links til videoerne, som ligger på Panopto. Ud over videoerne ligger der også kliniske vejledninger, som uddyber, hvad man kan se i selve patientcasen.

Videoteket er stadig under udvikling, og der er plads til flere videoer, så her kommer en klar opfordring til jer om at lave en video med en klinisk procedure inden for jeres fagområde. Vi har hele det tekniske set-up på plads, og vores studentermedhjælpere er oplært i at betjene udstyret.

Tag fat i Sebastian Schlafer, hvis I har spørgsmål til videobiblioteket for kliniske procedurer eller ønsker at lave en video.

Diplomuddannelsen i oral helse i bero i 2022
Det er besluttet, at der foreløbigt i 2022 ikke udbydes moduler på denne type videreuddannelse for tandplejere med undtagelse af afgangsprojekterne.

Årsagen er dels, at studieordningsrevisionerne på de ordinære uddannelser kræver mange ressourcer, dels at der de seneste par år har været en begrænset søgning på uddannelsen.  I løbet af 2022 revurderes fremtiden for uddannelsen.

IOOS’ forskere kan få en elektronisk lab book kvit og frit
Health stiller nu en elektronisk lab book til rådighed for de IOOS-forskere, der savner en platform, hvor I kan dokumentere, dele og koordinere forskning med udvalgte samarbejdspartnere. Der er tale om en velafprøvet webløsning, AU Labbooks, der simulerer tidligere tiders håndholdte notesbøger, ’kinabøgerne’, som lå i laboratorierne og var fyldt med alt fra optegnelser om projekters udvikling til noter og skitser af opstillet apparatur. Ideen med lab books er at slippe for at udveksle den type indhold i et uoverskueligt antal mails. I stedet får man et webbaseret samlingspunkt for alt det, der egner sig til at blive delt mellem fagfæller.

Systemet egner sig til både laboratorie-, register- og klinisk forskning, og det er datamanager Jakob Hjort fra Institut for Klinisk Medicin, der kan hjælpe jer i gang. Læs mere i artiklen ’Tilbud: Få en elektronisk labbook’ og husk, at personfølsomme data fortsat hører hjemme i de dertil indrettede systemer som fx REDCap (Research Electronic Data Capture).

NYT OM NAVNE

Peter Bangsgaard Stoustrup fortsætter som konstitueret sektionsleder
Det er mig en stor glæde at kunne fortælle, at lektor Peter Bangsgaard Stoustrup fortsætter endnu et år som konstitueret sektionsleder for Sektion for Ortodonti – det vil sige frem til 1. september 2022. Peter er også leder af specialtandlægeuddannelsen i ortodonti.

Tandlægeforeningen bevilger 50.000 kr. til forskning i søvnapnø
Professor Peter Svensson, Sektion for Orofacial Smerte og Kæbefunktion, skal bruge bevillingen til at købe apparatur til måling af obstruktiv søvnapnø (OSA). Peter Svensson undersøger effekten af fysioterapi eller træning af de orofaryngeale muskler med og uden samtidig brug af en såkaldt snorkeskinne hos OSA-patienter. Bevillingen på 50.000 kr. kommer fra Tandlægeforeningen.

Bente Nyvad medvirker i artikelserie om kvindelige topforskere
Diversitet og ligestilling er et strategisk indsatsområde på universitetet, og af den grund kører der lige nu en artikelserie i fakultetets nyhedsbrev under overskriften ’Kvinde og topforsker’. Vores professor Bente Nyvad fra Sektion for Oral Økologi og Carieskontrol er en af de forskere, der bidrager med synspunkter og erfaringer.

Læs artiklen ’Jeg var nok aldrig blevet professor i dag’ på hjemmesiden.

Efterårshilsen og god efterårsferie til de af jer, som holder ferie nu,

Siri

Administrativt, Sundhed og sygdom, Teknisk/administrativ medarbejder, IOOS, IOOS, Forskning, Administration (Faglighed), Videnskabelig medarbejder, Navnenyt, Ph.d.-studerende