Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev / News letter June 2021

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the departement

24.06.2021 | Pernille Brink Csösz

See English below

Kære alle

Her følger det sidste nyhedsbrev før en sommer, hvor alt begynder at se lysere ud: Som arbejdsplads er vi på vej tilbage til normalen, og vi tør igen invitere til fysiske arrangementer af både bred og smal karakter. Blandt andet stifter IKM en personaleforening til styrkelse af det sociale sammenhold efter halvandet års undtagelsestilstand, og I får atter mulighed for at møde en Nobelpristager. Derudover programsætter vi et møde for forskere og klinikere, som af altruistiske årsager går med tanker om at omsætte forskningsresultater til medicinske produkter. I kan læse mere om det hele og et par andre ting herunder, men først en kort status på det arbejdsliv, der venter efter sommerferien.

Vi er – HURRA – på vej tilbage
Som I ved, er vi på vej tilbage til normale tilstande. Til august må vi møde fuldtalligt ind, og jeg forventer derfor, at I bruger tiden frem til ferien på at flytte skærme, stole og andet udstyr tilbage og finde jer fysisk til rette i jeres teams. Hjemmearbejde er fortsat en mulighed, der nu skal aftales med nærmeste leder, ganske som før universitetet lukkede ned. Jeg erkender, at vi har det forskelligt med at vende tilbage, og jeg opfordrer derfor alle til at udvise respekt, hvis en kollega bærer mundbind eller signalerer et behov for at holde afstand. Omvendt er det fagligt velbegrundet, når vi 1. august får ophævet myndighedernes krav om både coronapas og lokal testkapacitet på universiteterne. I logisk forlængelse deraf har AU’s teststeder sidste åbningsdag 30. juni. For nylig så jeg Svend Brinkmann citeret for at have ’hældt håndsprit på et bål af mundbind, makrelmadder og hamstrede toiletruller til lyden af Phillip Faber’, og det repræsenterer meget godt til den følelse af berusende frihed, der pludselig kan ramme én – og som jeg håber, at alle må genvinde. Som arbejdsplads har vi brug for den psykologiske ilt, der følger med rigtigt samvær. Det gælder både fagligt og socialt, hvilket leder til næste gode nyhed. 

Vinsmagning og stiftende generalforsamling 31. august

Den spirende personaleforening CLICK ved Institut for Klinisk Medicin og Institut for Retsmedicin fik ikke mange chancer, da corona lukkede arbejdspladserne ned, men nu inviterer arbejdsgruppen til stiftende generalforsamling. Den finder sted tirsdag 31. august 2021 klokken 16.00 i kantinen på Incuba Skejby. Jeg kan kun opfordre til, at I bakker initiativet op. Efter et år med al menneskelig interaktion på kraftigt nedsat blus, trænger vi til noget, der styrker det sociale sammenhold på instituttet. Arbejdsgruppen har allerede nogle planer for efteråret, men de håber også, I vil komme med idéer til arrangementer. Ligeledes håber de på frivillige kræfter, der enten vil være med i foreningens styrende grupper eller på anden måde hjælpe til.

Inden den stiftende generalforsamling har arbejdsgruppen arrangeret en lille vinsmagning af tre vine. Læs mere her https://events.au.dk/stiftende-generalforsamling, hvor I kan melde jer til enten begge dele (50 kroner) eller kun den stiftende generalforsamling (gratis). Hvis I har spørgsmål, bedes I rette dem til Filippo Peder D’Andrea fra arbejdsgruppen.

Forskere kan nu få en elektronisk labbook kvit og frit

Health stiller nu en elektronisk labbook til rådighed for de af jer, der savner en platform, hvor I kan dokumentere, dele og koordinere forskning med udvalgte samarbejdspartnere. Der er tale om en velafprøvet webløsning, AU Labbooks, der simulerer tidligere tiders håndholdte notesbøger, ’kinabøgerne’, som lå i laboratorierne og var fyldt med alt fra optegnelser om projekters udvikling til noter og skitser af opstillet apparatur. Ideen med labbooks er at slippe for at udveksle den type indhold i et uoverskueligt antal mails. I stedet får man et webbaseret samlingspunkt for alt det, der egner sig til at blive delt mellem fagfæller. Systemet egner sig til både laboratorie-, register- og klinisk forskning, og det er datamanager Jakob Hjort fra IKM’s stab, der hjælper jer i gang. Læs mere i artiklen Tilbud: Få en elektronisk labbook og bemærk venligst, at personfølsom data fortsat hører hjemme i de dertil indrettede systemer som fx Red Cap.

Kom til møde 18. august: Kan og må man tjene penge på opfindelser?
Mange af jer opfinder som led i det daglige arbejde ny medicin, nye metoder eller medikotekniske produkter til gavn for verden. Men kun en brøkdel af jer går hele vejen og patenterer og kommercialiserer opfindelsen. Det vil vi gerne ændre, og derfor inviterer instituttet onsdag d. 18. august alle forskere og klinikere til møde under overskriften ’Kan og må man tjene penge på opfindelser?’ Mødet afvikles fysisk på AUH om eftermiddagen, og vores vært er professor, dr. med. Michael Hasenkam, der har samlet en håndfuld kapaciteter med hver deres type viden. I kan derfor møde oplægsholdere med ekspertviden om det formelle og juridiske såvel som kolleger med praktisk erfaring på egen krop – se det fulde program og detaljer om tid, sted og tilmelding i IKM’s kalenderopslag. Jeg glæder mig selv til at være med og håber at se mange af jer til et arrangement, der handler at omsætte forskningsresultater til praktiske løsninger i form af medicinske produkter. Og så en lille bøn: Hjælp os med at invitere de af jeres kolleger, som har særlig interesse, er kendt eller ukendt, i at gå erhvervsvejen. Forskere og klinikere på regionshospitalerne og AUH er også meget velkomne til mødet, så send gerne denne besked videre til dem, der ikke får mit nyhedsbrev.

Forum ser næsten færdigt ud, men der er stadig et stykke vej

Forum-byggeriet går sin gang og er ikke forsinket af corona-nedlukning. Derfor er det stadig forventningen, at Forum, eller Bygning A, som den også kommer til at hedde, overdrages fra entreprenøren KPC til Teknisk Afdeling i løbet af næste forår. Derefter går der nogle måneder, før de første kan flytte ind - formentlig i slutningen af august 2022. For selv om byggeriet udefra ser næsten færdigt ud, så arbejdes der på alle etager indenfor, og det sker nedefra og op. Så mens plan 1 og 2 er næsten klar, mangler der færdige gulve fra plan 7 og opefter – og fra plan 11 er kun de indre gipsvægge på plads. Som I formentlig ved, kommer Forum til at huse mange grupper og funktioner. Kirken får et område, designet af Ingvar Cronhammar, målrettet fordybelse og tro. Steno Diabetes Center Aarhus fordeler sig over plan 2, 3 og 4, med plads til klink, forskning og kontorer. På plan 11 og op til plan 14 kommer patienthotellet til at ligge – med en af byens bedste udsigter – mens vores eget institutsekretariat og GCP-enheden skal bo på plan 10 sammen med Klinisk Farmakologisk afdeling og Funktionelle Lidelser. Plan 5, 6 og 7 skal huse de forskningsgrupper, der ledes af Rikke Nørregaard, Lene Nejsum, Jacob Fog Bentzon og Michael Pedersen. Det bliver også her, Gregers Wegeners Translationel Neuropsychiatry Unit, TNU, rykker ind. TNU har, siden Psykiatrien flyttede fra Risskov, boet i Universitetsbyen i Nørrebrogade. Alle spørgsmål til Forum og flytteprocessen bedes rettet til flyttekoordinator Filippo Peder D’Andrea.

Mød Nobelpristager Bruce A. Beutler
Til sidst et kryds i kalenderen hos de af jer, som vil gribe en once-in-a-lifetime mulighed: Onsdag 29. september klokken 15.30 afholder Health et arrangement med den amerikanske immunolog og genetiker Bruce A. Beutler, som var en af tre modtagere af Nobel Prize in Physiology or Medicine 2011. Foreløbig har jeg kun en dato og klokkeslæt, så flere informationer om mødets form, indhold og vilkår for tilmelding må følge efter sommerferien. Arrangementet indgår i Healths nye forelæsningsrække, Nobel Laureate Talks, og de af jer, som overværede mødet med Nobelpristager Peter C. Acre i april vil formentlig medgive, at den slags arrangementer har vingesus! Fakultetets kommende gæst, Bruce A. Beutler, modtog sammen med to kolleger Nobelprisen for deres fælles forskning i medfødt immunitet. Læs mere på The Nobel Prize-website.

Rigtig god sommer til jer alle.

Jørgen


Dear All

 

Here is the last newsletter before a summer, where everything is starting to look brighter: As a workplace, we are on our way back to normal, and we dare again to invite to physical events of both broad and narrow nature. Among other things, IKM establishes a staff association to strengthen social cohesion after a year and a half of state of emergency, and you will once again have the opportunity to meet a Nobel laureate. In addition, we program a meeting for researchers and clinicians who, for altruistic reasons, are thinking of translating research results into medical products. You can read more about it all and a few other things below, but first a brief status of the working life that awaits after the summer holidays.

 

We are on our way back

As you know, we are on our way back to normal. By August we will attend our workplace 100%, and I therefore expect you to spend the time leading up to the holiday moving screens, chairs and other equipment back and finding your way physically in your teams. Working from home is still an option that must now be agreed with the immediate manager, just as before the university closed down. I know that we are different about returning, and I therefore urge everyone to show respect if a colleague wears a face mask or signals a need to keep his or her distance. Conversely, it is academically well-founded when we on  August 1 have the authorities' requirements for both corona passes and local test capacity at universities removed. AU's test sites have the last opening day on June 30. Recently I saw Svend Brinkmann quoted as having 'poured hand sanitizer on a bonfire of face masks, mackerel  and hoarded toilet rolls to the sound of Phillip Faber', and it represents very well the feeling of intoxicating freedom that can suddenly strike one - and which I hope everyone can recover. As a workplace, we need the psychological oxygen that comes with proper togetherness. This applies both professionally and socially, which leads to the next good news.

 

Wine tasting and inaugural general meeting August 31

The budding staff association CLICK at the Department of Clinical Medicine and the Department of Forensic Medicine did not get many chances when corona closed down the workplaces, but now the working group invites you to the founding general meeting. It will take place on Tuesday August 31 2021 at 16.00 in the canteen at Incuba Skejby. I can only urge you to support the initiative. After a year with so little human interaction, we need something that strengthens the social cohesion of the department. The working group already has some plans for the autumn, but they also hope that you will come up with ideas for events. They also hope for volunteers who will either join the association's governing groups or otherwise help.

Before the founding general meeting, the working group has arranged a small wine tasting of three wines. Read more here https://events.au.dk/stiftende-generalforsamling , where you can sign up for either both (50 kroner) or only the founding general meeting (free). If you have any questions, please contact Filippo Peder D’Andrea from the Working Group.

 

Researchers can now get an electronic labbook free of charge

Health is now making an electronic labbook available for those of you who need a platform where you can document, share and coordinate research with selected partners. It is a well-proven web solution, AU Labbooks, which simulates the hand-held notebooks of yesteryear, the 'Chinese books', which were in the laboratories and were filled with everything from records of project development to notes and sketches of set-up equipment. The idea of ​​labbooks is to avoid having to exchange that type of content in an unmanageable number of emails. Instead, you get a web-based gathering point for everything that is suitable to be shared between peers. The system is suitable for both laboratory, register and clinical research, and it is data manager Jakob Hjort from IKM’s staff who will help you get started. Read more in the article Offer: Get an electronic labbook and please note that personal data still belongs in the dedicated systems such as Red Cap.

 

Meeting on August 18: Can and must one make money on inventions?

Many of you invent new medicines, new methods or medical technology products for the benefit of the world as part of your daily work. But only a fraction of you go all the way and patent and commercialize the invention. We would like to change that, and therefore the department invites all researchers and clinicians to a meeting on Wednesday August 18 under the heading 'Can and must you make money on inventions?'  with Professor Michael Hasenkam, who has amassed a handful of capabilities, each with their own type of knowledge. You can therefore meet presenters with expert knowledge of the formal and legal as well as colleagues with practical experience on their own body - see the full program and details about time, place and registration in IKM's calendar notice. I look forward to participating and hope to see many of you at an event that is about translating research results into practical solutions in the form of medical products. And then a little prayer: Help us invite those of your colleagues who have a special interest, known or unknown, to go down the business path. Researchers and clinicians at the regional hospitals and AUH are also very welcome to the meeting, so feel free to forward this message to those who do not receive my newsletter.

 

Forum looks almost finished…

Forum is coming along and is not delayed by corona shutdown. Therefore, it is still expected that Forum, or Building A, as it will also be called, will be handed over from the contractor KPC to the Technical Department during the next spring. Then it takes a few months before the first ones can move in - probably at the end of August 2022. Because even though the construction from the outside looks almost finished, work is done on all floors inside, and it happens from the bottom up. So while level 1 and 2 are almost ready, there is a lack of finished floors from level 7 and up - and from level 11 only the inner plaster walls are in place. As you probably know, Forum will house many groups and functions. The church gets an area, designed by Ingvar Cronhammar, targeted immersion and faith. Steno Diabetes Center Aarhus is distributed over levels 2, 3 and 4, with space for clinics, research and offices. On level 11 and up to level 14, the patient hotel will be located - with one of the city's best views - while our own department secretariat and GCP unit will be on level 10 together with the Department of Clinical Pharmacology and Functional Disorders. Level 5, 6 and 7 will house the research groups led by Rikke Nørregaard, Lene Nejsum, Jacob Fog Bentzon and Michael Pedersen. It will also be here that Gregers Wegener's Translational Neuropsychiatry Unit, TNU, moves in. Since Psychiatry  moved from Risskov, TNU has lived in the University City in Nørrebrogade. All questions for the Forum and the relocation process should be directed to Relocation Coordinator Filippo Peder D’Andrea.

 

Meet Nobel Laureate Bruce A. Beutler

Finally, for those of you who want to seize a once-in-a-lifetime opportunity: On Wednesday, September 29, at 3:30 p.m., Health will hold an event with American immunologist and geneticist Bruce A. Beutler, who was one of three recipients of the Nobel Prize in Physiology or Medicine 2011. So far, I only have a date and time, so more information about the form, content and terms of registration for the meeting must follow after the summer holidays. The event is part of Health's new lecture series, Nobel Laureate Talks, and those of you who attended the meeting with Nobel Laureate Peter C. Acre in April will probably admit that such events have buzz! The faculty's future guest, Bruce A. Beutler, and two colleagues received the Nobel Prize for their joint research into innate immunity. Read more on The Nobel Prize website.

 

Have a great summer 2021,

Jørgen

Administrativt, Alle grupper, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin