Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev / Newsletter August 2020

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the departement

20.08.2020 | Pernille Brink Csösz

In English below

Kære alle

I nåede dårligt tilbage fra sommerferie, før I på ny blev bedt om arbejde at hjemmefra og holde online møder i videst muligt omfang. De retningslinjer gælder fortsat i Aarhus Kommune, nu frem til 4. september, har Styrelsen for Patientsikkerhed meldt ud i aftes. Det går den rigtige vej med smitteudviklingen i Aarhus, det er alt sammen for en sikkerheds skyld, så jeg vil kraftigt understrege, at hjemmearbejde ’i videst muligt omfang’ stadig dækker over, at I skal møde fysisk, når jeres opgaver kræver det. I tråd med tidligere udmelding er det noget, I aftaler med nærmeste leder. I er altså ikke kategorisk ’hjemsendt’, og de ekstra corona-restriktioner i Aarhus omfatter heller ikke vores studiestart. Hvis I ind imellem gribes af en udmattende erkendelse af, at COVID19 har forandret livet, som vi kendte det, så ved jeg, hvordan I har det!  Herunder har jeg samlet lidt forskelligt nyt fra instituttet – det meste heldigvis af opløftende karakter.

Corona forsvinder ikke, men vi får det til at fungere 
Alt tyder på, at vi skal leve med coronavirus i lang tid frem, WHO siger 10 år, men arbejdsmæssigt har vi større manøvrerum end i foråret. Vi aflyser og udsætter enkelte store arrangementer, herunder stjernestunden Annual Research Meeting, for vi kan ikke forsvare at samle og risikere at smitte hundredevis af forskere og specialister fra klinikken. Til gengæld afvikler vi næsten al undervisning fysisk med behørig afstand og afspritning. Det samme gælder videnskabeligt relaterede møder fx i de nye forskningsnetværk (mere om dem herunder) – selvfølgelig alt sammen forudsat at smitteudviklingen ikke stikker helt af. Som situationen er, må jeg bede alle, uanset jobfunktion, om at bevare en opmærksom fleksibel tilgang til jeres job. Hold god kontakt til kolleger og nærmeste leder, ikke mindst ved hjemmearbejde, og vent med at aflyse og omlægge alting, til I ved, om det bliver nødvendigt. Tjek tilbagevendende universitetets coronasite – senest opdateret med, hvad I som medarbejdere skal gøre ved symptomer på smitte (det fremgår nederst, hvad der er nærmeste leders ansvar). Og så henstiller både universitet og region til, at alle medarbejdere downloader app’en smitte|stop, som er udviklet af Sundheds- og Ældreministeriet med flere. 

Hjælp til bedre fondsansøgninger
Ekstern finansiering kræver - ud over den gode forskningsidé – også timing, systematik og evnen til at skrive og målrette. Det ved alle, der er startet for sent og har skrevet ansøgninger med hjerteblod for så at blive afvist. Nu er der hjælp fra Forskningsstøtteenheden i form af to nye initiativer:
Fremover modtager alle forskere nyhedsbrevet ’Health Funding News’. I skal ikke tilmelde jer noget sted, nyhedsbrevet lander af sig selv i mailboksen med cirka en måneds mellemrum og opdaterer jer på væsentlige aktuelle nationale og internationale calls. Samme altid opdaterede informationer kan tilgås via FSE’s hjemmeside - se Nyhedsbrev Health, der også linker til kontaktinformation på jeres forskningsrådgivere. Har I spørgsmål til Health Funding News, er det dem, I skal kontakte, mens tilmelding til nyhedsbrevet for ikke-forskere sker gennem Tine Mark Jensen på tma@au.dk / 93 50 87 14. Derudover åbner Forskningsstøtteenheden i næste måned skrivecafeen Time to write, hvor I kan dukke uanmeldt op med en idé i hovedet og jeres pc under armen. I skrivecafeen er der ro, rum og adgang til skrivehjælp fra to af forskningsstøtteenhedens faste rådgivere. Det første skriveværksted  afvikles 2. september klokken 13 – 17 i Victor Albeck Bygningen (1265), se også artiklen  Drop-in-skrivecafe skal støtte forskere i skriveproces. Kontaktperson er rådgiver Anne Birgitte Lindgren, abli@au.dk / mobil 30 58 79 39.

Forskningsnetværkene inviterer - kom og mød hinanden
Det seneste års tid har fem faglige netværk inden for fakultetets styrkepositioner taget form, og to af dem har årsmøder på vej. Det er en fantastisk chance for mødes med kolleger, I deler fagfællesskab med, men som I ikke kender eller ved, hvad laver. Netværkene skal bane vej for nye samarbejder om forskning og uddannelse på tværs af institutter og i forvejen etablerede forskningsgrupper. Derfor er de også åbne for alle, der har lyst. Det kardiovaskulære netværk holder årsmøde 10. september kl. 14, hvor Katja Zeppenfeld fra Leiden University og José Javier Fuster fra the Spanish Center for Cardiovascular Research i Madrid er blandt talerne med emner som hjerte-interventioner og somatiske mutationer. Bemærk, at fristen for tilmelding til arrangementet, som slutter med reception, er 28. august. På årsmødet i Netværk om personlig medicin den 6. oktober 2020 kl. 9 kan I høre oplæg fra bl.a. Mark Daly fra University of Helsinki om vejen fra biobank-forskning til personlig medicin og Ulrik Lassen fra Rigshospitalet om præcisionsmedicin i onkologi. Efter mødet inviterer netværket til uformel frokost. Læs mere om arrangementet og tilmeld jer senest 25. september. Arrangementerne afvikles fysisk med mindre andet meldes ud.

Klinikforløb skal forventningsafstemmes
På nuværende tidspunkt kan vores studerende komme i klinik på hospitalerne og i Psykiatri og Social som planlagt med det forbehold, at klinikforløbene tilrettelægges med hensyntagen til COVID-19-situationen. Det betyder bl.a., at vejledning kan foregå på andre måder, end de studerende er vant til, så der ikke er for mange til stede på for lidt plads. Det indebærer også, at klinikforløb i højere grad lægges uden for almindelig dagvagt-tid. Erfaringerne fra foråret har vist, at de aktuelle forhold på hospitalerne giver nye, gode læringsmuligheder i autentiske miljøer, men kliniske koordinatorer/lektorer, undervisere og administration bedes forberede de studerende på de nye vilkår, så der er god forventningsafstemning i forhold til klinikophold. Vær opmærksom på, at studerende på hospitalet betragtes som medarbejdere underlagt hospitalets, og ikke AU’s COVID-19 retningslinjer. Det gælder både på klinikstederne, i auditorierne og i øvrige undervisningslokaler.

Skrid ind ved for stort fremmøde
Der skulle ved alle fælles undervisningslokaler være opsat skilte med angivelse af, hvor mange studerende, der må være i lokalet. Det er jeres pligt at afbryde undervisningen, hvis COVID-19 retningslinjerne ikke kan overholdes, f.eks. ved for stort fremmøde. I auditorierne vil betjentene og særlige ”spritdukse” udnævnt blandt de studerende hjælpe med opgaven – universitetet har for nylig haft et ærgerligt (ikke IKM-relateret) eksempel, hvor 200 studerende fejlagtigt var samlet til en forelæsning i universitetsparken. Vores studerende er gjort opmærksom på, at retningslinjerne også skal overholdes på arealer uden for undervisningslokalerne.

Online-undervisning skal være studenteraktiverende
Fra institutledelsen side er vi taknemmelige for den kreativitet, mange underviserne har udvist for at få undervisningen til at blive spændende i de forløb, der er omlagt – og fortsat må omlægges – til streamede forelæsninger, hvor det nogle gange kun er en fraktion af studenterholdet, der møder op. Et vigtigt element for mange studerende er, at de får mulighed for at stille spørgsmål til underviserne. Vi skal derfor forsøge at etablere ’spørge-zoom’ eller lignende, hvis ikke forelæsningen giver mulighed herfor. I det hele taget siger fakultetets retningslinjer for online-undervisning, at den altid skal indeholde studenteraktiverende undervisningsformer.

Test forretningspotentialet på Medical Innovation Day
8. oktober – på Healths årlige Medical Innovation Day - har forskere i alle aldre og vægtklasser mulighed for at præsentere nye projekter for et panel af investorer, virksomheder og andre mulige samarbejdspartnere. Arrangementet er en lejlighed til at trykprøve forskningens forretningspotentiale hos fagpersoner, der både stiller gode spørgsmål og vurderer jeres input. Samtidig er det effektiv træning i at pitche en idé eller et forskningsresultat appetitligt på fem minutter og seks slides – noget, I kan bruge i mange sammenhænge, ikke mindst når I skriver fondsansøgninger. Alt, hvad I skal vide om Medical Innovation Day, står på Ph.d.-skolens hjemmeside, men er bestemt ikke kun for ph.d.-studerende – se særligt det spor, der hedder ’Innovative Ideas’. Interesserede kan også læse artiklen Hvem kan slå Karin Lykke-Hartmann, hvor en forskningskollega fortæller, hvordan arrangementet har udfordret hende på nye nødvendige begreber som markedsanalyse, afprøvningsfaser og skaleringspotentiale. Arrangementet afholdes i Stakladen – frist for tilmelding er 14. september.

DR har kig på vores ph.d.-studerende
Til sidst en information, som jeg glæder mig over at kunne dele, nemlig at Danmarks Radios har henvendt sig til os med ønsket om at lære de ph.d.-studerende på Health at kende. DR’s ønske er at udvælge og ’oplære’ nogle udvalgte til rollen som eksperter i artikler og programmer på bl.a. DR Viden og P3, og det har nu resulteret i et spændende pilotprojekt med Ph.d.-skolen. I udgangspunktet kan alle vores ph.d.-studerende sende en kort tekst om sig selv og deres forskning, hvorpå de modtager en skriftlig journalistisk feedback med mulighed for at snuse til, hvordan de kommunikerer kort, fokuseret og appetitligt til modtagere med andre forudsætninger. Det er kompetencer, vi har brug for, ikke mindst i forhold til nogle af de fonde, som vi ikke når igennem til. De ph.d-studerende er alle kontaktet pr mail via Forskeruddannelsen, som desuden har beskrevet tilbuddet i seneste nyhedsbrev fra the Graduate School of Health – scroll ned i bunden til indlægget ’With love from DR: We are looking for PhD students with an interest in science communication’. Jeg håber, I deltager for at lære, og jeg noterer også DR’s udtrykkelige ønske om flere yngre eksperter, som unge lyttere og læsere kan spejle sig i, identificere sig med og lade sig fascinere af. Det må vi tænke over, også i andre sammenhænge.

Bedste hilsner

Jørgen


Dear all

You hardly came back from summer vacation before you were again asked to work from home and hold online meetings as much as possible. The guidelines continue to apply in Aarhus Municipality, now until  September 4 as the Danish Agency for Patient Safety announced last night. The development of infection in Aarhus is going in the right direction, it is all for safety reasons, so I would like to strongly emphasize that working from home 'to the greatest possible extent' still covers that you must meet physically when your tasks require it. You are therefore not categorically 'repatriated', and the extra corona restrictions in Aarhus do not include our study start either. If you are occasionally gripped by an exhausting realization that COVID19 has changed your life as we knew it, then I know how you feel! Below I have collected a little different news from the department – most of it of an uplifting nature.

Corona does not disappear, but we make it work

Everything indicates that we will have to live with the coronavirus for a long time to come, WHO says 10 years, but in terms of work we have more knowledge than in the spring. We cancel and postpone a few major events, including our fantastic Annual Research Meeting, because we cannot risk infecting hundreds of researchers and specialists from the clinic. On the other hand, we run almost all teaching physically with proper distance and of course with sanitizers. The same applies to scientifically related meetings, for example in the new research networks (more about this below) - of course all provided that the development of infection does not completely increase. As the situation is, I must ask everyone, regardless of job function, to maintain an attentive flexible approach to your job. Keep in good contact with colleagues and immediate superiors, not least when working from home, and wait to cancel and rearrange everything until you know if it becomes necessary. Check the university's coronasite regularly - last updated with hvad I som medarbejdere skal gøre ved symptomer på smitte (it is stated at the bottom what the responsibility of the immediate manager is). And then both the university and the region recommend that all employees download the app smitte|stop, which has been developed by the Ministry of Health and others.

 

Help for better fund applications

External funding requires - in addition to the good research idea - also timing, systematics and the ability to write and target. Anyone who has started too late and has written applications knows the feeling of rejection. Now there is help from the Research Support Unit in the form of two new initiatives:

In future, all researchers will receive the newsletter ‘Health Funding News’. You do not have to register anywhere, the newsletter will be in the mailbox at approximately one month intervals and updates you on important current national and international calls. The same always updated information can be accessed via FSE's website - see Nyhedsbrev Health, which also links to contact information on your research advisors. If you have questions for Health Funding News, these are the ones you should contact while subscribing to the newsletter for non-researchers takes place through Tine Mark Jensen at tma@au.dk  / 93 50 87 14. In addition, the Research Support Unit will open the writing café Time to write next month, where you can show up unannounced with an idea in your head and your PC under your arm. In the writing café, there is peace, space and access to writing help from two of the research support unit's permanent advisers. The first writing workshop will take place on September 2 at 1 pm - 5 pm in the Victor Albeck Building (1265), see also the article Drop-in-skrivecafe skal støtte forskere i skriveproces. Contact person is advisor Anne Birgitte Lindgren, abli@au.dk  / mobile 30 58 79 39.

 

The research networks invite - come and meet each other

Over the past year, fem faglige netværk within the faculty's five positions of strength have taken shape, and two of them have annual meetings on the way. It's a great chance to meet with colleagues you share professional fellowship with, but who you do not know or know what is doing. The networks will pave the way for new collaborations on research and education across departments and pre-established research groups. Therefore, they are also open to anyone who wants to join. Det kardiovaskulære netværk holds its annual meeting on September 10 at 2 pm, where Katja Zeppenfeld from Leiden University and José Javier Fuster from the Spanish Center for Cardiovascular Research in Madrid are among the speakers with topics such as cardiac interventions and somatic mutations. Please note that the deadline for registration for the event, which ends with a reception, is August 28. At the Netværk om personlig medicin on October 6 2020 at 9 am you can hear presentations from i.a. Mark Daly from the University of Helsinki on the path from biobank research to personal medicine and Ulrik Lassen from Rigshospitalet on precision medicine in oncology. After the meeting, the network invites to an informal lunch. Read more about the event and register no later than September 25. The events are carried out physically unless otherwise announced.

 

Clinical programmes must be matched to expectations

At present, our students can come to the clinic at the hospitals and in Psychiatry and Social as planned, with the proviso that the clinic courses are organized with the COVID-19 situation in mind. This means, among other things, that tutoring can take place in other ways than the students are used to, so that there are not too many present in too little space. It also means that clinical programmes are to a greater extent placed outside normal day care hours. Experience from the spring has shown that the current conditions at the hospitals provide new, good learning opportunities in authentic environments, but clinical coordinators / lecturers, lecturers and administration are asked to prepare the students for the new conditions, so that there is a good balance of expectations in relation to clinical stays. Please note that students at the hospital are considered employees and therefore subject to the hospital's, and not AU's COVID-19 guidelines. This applies both at the clinic sites, in the auditoriums and in other teaching rooms.

 

Step in if there is too much attendance

Signs should be placed at all common classrooms stating how many students may be in the room. It is your duty to interrupt the teaching if the COVID-19 guidelines cannot be complied with, e.g. in case of too large an attendance. In the auditoriums, the officers and special "sanitizer top boys" appointed among the students will help with the task - the university has recently had an annoying (not IKM-related) example where 200 studerende fejlagtigt var samlet til en forelæsning i universitetsparken. Our students have been made aware that the guidelines must also be complied with on areas outside the classrooms.

 

Online teaching must be student-activating

From the department management side, we are grateful for the creativity that many teachers have shown to make the teaching exciting in the courses that have been changed - and must continue to be changed - to streamed lectures, where it is sometimes only a fraction of the student team, who show up. An important element for many students is that they are given the opportunity to ask questions to the teachers. We must therefore try to establish ‘ask-zoom’ or similar, if the lecture does not allow for this. In general, the faculty's guidelines for online teaching state that it must always contain student-activating forms of teaching.

 

Test the business potential on Medical Innovation Day

On October 8 - at Health's annual Medical Innovation Day- researchers of all ages and weight classes have the opportunity to present new projects to a panel of investors, companies and other potential partners. The event is an opportunity to test the business potential of the research with professionals who both ask good questions and evaluate your input. At the same time, it is effective training in pitching an idea or a research result appetizingly in five minutes and six slides - something you can use in many contexts, not least when writing fund applications. Everything you need to know about Medical Innovation Day is on the PhD school's website, but is certainly not just for PhD students - see especially the track called ‘Innovative Ideas’. Those interested can also read the article Hvem kan slå Karin Lykke-Hartmann, where a research colleague tells how the event has challenged her on new necessary concepts such as market analysis, testing phases and scaling potential. The event is held in Stakladen - deadline for registration is September 14.

 

DR looks at our PhD students

Finally, an information that I am pleased to be able to share, namely that Danmarks Radio has approached us with the desire to get to know the PhD students at Health. DR’s wish is to select and ‘train’ some selected people for the role of experts in articles and programs on e.g. DR Knowledge and P3, and it has now resulted in an exciting pilot project with the PhD school. Basically, all our PhD students can send a short text about themselves and their research, whereupon they receive a written journalistic feedback with the opportunity to sniff out how to communicate briefly, focused and appetizing to recipients with other backgrounds. These are competencies we need, not least in relation to some of the funds that we do not get through to. The PhD students have all been contacted by email via Forskeruddannelsen, who have also described the offer in the  seneste nyhedsbrev fra the Graduate School of Health- scroll down to the bottom of the post 'With love from DR: We are looking for PhD students with an interest in science communication '. I hope you participate to learn, and I also note DR’s explicit desire for more younger experts that young listeners and readers can reflect on, identify with and be fascinated by. We must think about this, also in other contexts.

 

Best regards,

Jørgen Frøkiær

Administrativt, Alle grupper, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin