Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-forsvar: Solveig Kärk Abildtrup Larsen

MR-skanning til opfølgning af testikelkræft

24.01.2022 | Graduate School of Health

Dato man 31 jan
Tid 14:00 16:00
Sted Online samt i auditorium C114-101, Aarhus Universitetshospital, Palle Juul-Jensens Boulevard 99, 8200 Aarhus N

Mandag d. 31. januar kl. 14.00 forsvarer Solveig Kärk Abildtrup Larsen sin ph.d.-afhandling med titlen "Whole-body MRI with DWI for monitoring patients treated for testicular cancer".

Patienter med testikelkræft er oftest unge og i øvrigt raske mænd. Heldigvis er behandlingen effektiv og de fleste overlever ligeså længe, som deres jævnaldrende. For at opdage tilbagefald anbefales hyppige CT-skanninger de første 5 år efter diagnosen, men det medfører en del røntgenstråler. De unge, længelevende patienter er dermed i risiko for at udvikle en ny stråleudløst kræftsygdom.

Da MR ikke benytter røntgenstråler, ønsker AUH at ændre opfølgningen af testikelkræft fra CT til MR. Siden 2008 har MR været brugt til patienter med testikelkræft uden metastaser, og data fra 750 patienter viser gode resultater. Som et forsøg er 90 patienter med metastatisk testikelkræft blevet både CT- og MR-skannet før og efter behandlingsstart, så de to billedtyper kunne sammenlignes direkte. Ved denne direkte sammenligning var MR ikke ringere til at opdage metastatisk sygdom end CT. Herudover er der udført tekniske studier med det formål at reducere MR-skannetiden.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentlig og finder sted i auditorium C114-101, Aarhus Universitetshospital, Palle Juul-Jensens Boulevard 99, 8200 Aarhus N samt online via Zoom. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt

Ph.d.-studerende Solveig Kärk Abildtrup Larsen

Mail: solveig.larsen@auh.rm.dk

Tel.: (+45) 40461795

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder, Health