Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Vi skal udnytte immunsystemets slagkraft i fremtidig behandling

Forestil dig et scenarie, hvor vi udnytter immunsystemets slagkraft til at maksimere effekten af medicinske behandlinger. Det er målet med den forskning, som Martin Roelsgaard Jakobsen bedriver. Han er ny professor i infektion og immunologi på Aarhus Universitet.

23.08.2021 | Lene Halgaard

Ny professors forskning i immunsystemet gavner bl.a. kræftpatienter og patienter med virusinfektioner som fx SARS. Foto: Simon Byrial Fischel, AU Health.

Funktionaliteten af vores medfødte immunsystem er essentiel for, hvordan vi bekæmper sygdomme. Denne del af immunsystemet er med til at koordinere tidlige og vigtige funktioner i vores celler og krop under en infektion. Det fortæller ny professor Martin Roelsgaard Jakobsen fra Institut for Biomedicin.

Han forsker blandt andet i, hvordan det medfødte immunsystem påvirkes under udviklingen af sygdomme, lige fra kræft til virusinfektioner som fx SARS og HIV. Den opnåede viden bruger han til at udvikle innovative medicinske løsninger, hvor immunsystemets slagkraft bruges til at forbedre allerede eksisterende behandlingsformer.

I et igangværende projekt undersøger Martin Roelsgaard Jakobsen, hvordan komponenter i det medfødte immunsystem påvirker udviklingen af kræft. Han tester nye måder, hvorpå det medfødte immunsystem kan aktiveres og dermed hæmme kræften i at udvikle sig.

Hans forskning strækker sig også over emner, som har til formål at give indsigt i, hvordan forskellige immunceller er med til at kontrollere virusinfektioner og relaterede inflammatoriske tilstande, som blandt andet ses hos COVID-19-patienter.

Ved at forbedre viden indenfor dette område, vil vi forhåbentlig kunne udvikle ny medicin til behandling af alt fra alvorlige virusinfektioner til autoimmune sygdomme og kræft

Kontakt

Professor og ph.d. Martin Roelsgaard Jakobsen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 26 15 33 69
Mail: mrj@biomed.au.dk

Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Institut for Biomedicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder