Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Virtuelt ph.d.-forsvar: Rasmus Klose Jensen

Højopløselige CT-skanner og erosiv leddegigt

12.05.2021 | Graduate School of Health

Dato fre 21 maj
Tid 13:00 15:00
Sted Online

Fredag d. 21. maj kl. 13.00 forsvarer Rasmus Klose Jensen sin ph.d.-afhandling med titlen "High Resolution-peripheral Quantitative Computed Tomography and Erosive Rheumatoid Arthritis".

Leddegigt er den mest almindelige autoimmune ledsygdom. Sygdommen er kronisk, og selv patienter i behandling med sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler oplever perioder med opblussen af deres inflammatoriske sygdom. Betændelse i patienternes led resulterer i progredierende strukturel skade på leddene. Destruktion af den lednære knogle (erosioner) er et kendetegn ved leddegigt. Konventionelle røntgenbilleder er guldstandarden til at diagnosticere og monitorer led skader hos patienter med leddegigt. Billedmodaliteten bruges i klinisk praksis og i kliniske forsøg til evaluering af effektiviteten af patienternes behandling. Imidlertid er konventionelle røntgenbilleder ikke tilstrækkelig følsom til dette formål, da sensitiviteten for påvisning af skader er lav. Derfor er der behov for mere følsomme billeddiagnostike undersøgelser. En ny type højopløselige CT-skanner (HR-pQCT) har en overlegen billedopløsning i forhold til alle andre billeddiagnostiske modaliteter in vivo. Derfor er modaliteten blevet foreslået som en mulig erstatning for konventionel røntgenundersøgelse. Ph.d. projektet omfatter den største kohorte af patienter med leddegigt undersøgt for erosiv sygdom med HR-pQCT skanning på nuværende tidspunkt. Ph.d. projektet undersøger den diagnostiske nøjagtighed af HR-pQCT skanning og fuld radiografisk undersøgelse i forhold til at klassificere om patienter med leddegigt har erosiv sygdom.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og finder sted online. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Rasmus Klose Jensen

Mail: raujen@rm.dk

Tel.: (+45) 31672106

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder, Health