Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Virtuelt ph.d.-forsvar: Signe Timm

Har landbrugseksponering i tidlig barndom betydning for udvikling af astma?

21.01.2021 | Graduate School of Health

Dato fre 29 jan
Tid 10:00 12:00
Sted Online via Zoom

Fredag d. 29. januar kl. 10.00 forsvarer Signe Timm sin ph.d.-afhandling med titlen "Asthma and farm exposure in early life and across generations". 

Forekomsten af astma er steget markant over hele verden, og de bagvedliggende årsager for denne stigning er stadig ukendte. Flere studier har vist en lavere forekomst af astma blandt personer, der er født og opvokset på landet sammenlignet med byen, og denne effekt tilskrives den øgede mikrobielle stimulering af immunsystemet ved et liv på landet. Trods en stor forskningsindsats på feltet vides det fortsat ikke hvorvidt den beskyttende effekt af en opvækst på landet kun er gældende for personer på gårdene, hvorvidt den beskyttende effekt kan videreføres til næste generation, eller hvorvidt den beskyttende effekt i højere grad er et udtryk for selektive flyttemønstre og ikke en biologisk effekt af landbrugseksponering. Formålet med dette PhD-projekt er således at bidrage til en bedre forståelse af landbrugseksponerings betydning for udvikling af astma.

PhD projektet bygger på data fra de to store europæiske cohorter ECRHS (European Community Respiratory Health Survey) og RHINESSA (Respiratory Health In Northern Europe, Spain and Australia). Studiets resultater viste en by-land gradient i astma forekomst med faldende prævalens på tværs af seks niveauer af urbaniseringsgrad fra storby til gård med dyr. PhD projektets reaultater understøttede ikke, at landbrugseksponering i tidligere generationer har betydning for udvikling af astma. Derudover viste PhD-projektet, at selektive flyttemønstre ikke er en afgørende forklarende faktor bag den lavere forekomst af astma blandt personr født og opvokset på landet.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og finder sted online via Zoom. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Signe Timm

Mail: signe.timm@rsyd.dk

Tel.: (+45) 25318606

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Institut for Folkesundhed, Videnskabelig medarbejder, Health