Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Virtuelt ph.d.-forsvar: Sissel Ravn

Spredning af tarmkræft til bughinden blandt danske patienter: aspekter af risiko og patient-centreret opfølgning

05.11.2020 | Graduate School of Health

Dato fre 20 nov
Tid 15:00 17:00
Sted Online via Zoom

Fredag d. 20. november kl. 15:00 forsvarer Sissel Ravn sin ph.d.-afhandling med titlen "Peritoneal metastases among Danish patients with colorectal cancer: Aspects of risk and patient-centred care".

Patienter med spredning af tarmkræft til bughinden kan, hvis spredningen ikke er for udbredt, tilbydes intenderet kurativ behandling i form af ekstensiv kirurgi og skylning med opvarmet kemoterapi i bughulen. Det er udfordrende at diagnosticere denne spredning så tidligt som muligt, og inden spredningen er for udbredt, hvorfor det er vigtigt at identificere tarmkræftpatienter med øget risiko for spredning til bughinden.

Patienter, som behandles med ekstensiv kirurgi og skylning med opvarmet kemoterapi, kan opleve forskellige senfølger og nedsat livskvalitet efter behandlingen. Muligheder for patientinvolvering i opfølgningsforløb efter kompleks kræftbehandling er sparsomt belyst og slet ikke for patienter efter intenderet helbredende kirurgi for tarmkræftspredning til bughinden. Studierne undersøger om inddragelse af patienternes perspektiv, ved besvarelse af elektroniske spørgeskemaer (ePRO) inden et opfølgningsbesøg, har betydning for patientinvolvering og self-management.

Studierne bidrager med ny viden om risiko og risikofaktorer for spredning af tarmkræft til bughinden, og viser at brug af ePRO i opfølgning efter kompleks kræftbehandling er mulig og synes at øge patientinvolveringen

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og finder sted online via Zoom. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Sissel Ravn

Mail: sira@clin.au.dk

Tel.: (+45) 51627366

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder, Health