Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Virtuelt ph.d.-forsvar: Stine Karlsen Oversø

Cirkulerende cellefrit DNA hos patienter med primær leverkræft eller neuroendokrine tumorer

04.01.2021 | Graduate School of Health

Dato fre 08 jan
Tid 13:00 15:00
Sted Online via Zoom

Fredag d. 8. januar kl. 13.00 forsvarer Stine Karlsen Oversø sin ph.d.-afhandling med titlen "Circulating cell-free DNA in patients with hepatocellular carcinoma or neuroendocrine tumors".

Der er stigende interesse for at undersøge blodbaserede biomarkører i relation til tidlig opsporing af kræft, monitorering af behandlingsrespons, prognose og til at personalisere behandling. Et nyt PhD-projekt fra Aarhus Universitet, Health har undersøgt cellefrit DNA i blod som en mulig markør for prognose og monitorering af behandling i primær leverkræft og neuroendokrine tumorer. Projektet har undersøgt en udbredt mutation (TERT) i primær leverkræft, og fundet at patienter, der har DNA i blodet med denne mutation (44%) har en dårligere prognose, end patienter uden denne mutation i blodet. Projektet undersøgte også patienter, der havde skrumpelever uden kræft, og ingen af disse patienter havde mutationen i blodet. Endvidere undersøgte projektet om man kunne øge detektionsraten af en anden betydende mutation ved primær leverkræft, ved både at undersøge væv fra kræftknuden og blod. Resultaterne af studierne peger på, at man i en fremtid med et bredt udvalg af behandlinger, kan personalisere behandlingen ved hjælp af undersøgelser af mutationer i blodet.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentlig og afholdes online via Zoom (https://aarhusuniversity.zoom.us/j/61476523994). Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.  

Kontakt:

Ph.d.-studerende Stine Karlsen Oversø

Mail: stinkarl@rm.dk

Tel.: (+45) 22793193

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder, Health