Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Kronisk smerte kan sidde alle steder i kroppen, og patienterne kan fylde en indkøbskurv med smertedæmpende midler lige fra lokalbedøvende salver til morfin, uden at det nogensinde bliver helt godt. Illustration af Csaba Deli, Colour Box.
Mette Richner forklarer, at sortilin – og hold nu tungen lige i munden – ser ud til at ’bremse den bremse’, der på molekylniveau stopper kroppens smerteudvikling. Foto: Privat.
Christian Vægter forklarer, at visse grundlæggende mekanismer er ganske ens i mennesker og mus, og at forskningen derfor giver et fingerpeg om, hvad der foregår i mennesker med kroniske smerter. Foto: Lars Kruse.

28.06.2019 | Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen

Et skridt nærmere lindringen af kronisk smerte

Effektive lægemidler mod kronisk smerte er ikke lige om hjørnet, men forskere fra Aarhus Universitet har nu identificeret et protein som potentielt mål for lægemidler. Grundforskning viser nemlig, at blokering af proteinet sortilin forhindrer smerte – i første omgang hos forsøgsmus.

Migræne øger risikoen for komplikationer for gravide, viser et omfattende registerstudie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. 
Nils Skajaa, som er studiets førsteforfatter og ansat som forsker ved Klinisk Epidemiologisk Afdeling ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, påpeger det paradoksale i, at især kvinder i den fødedygtige alder rammes hårdest af migræne.

28.06.2019 | Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder

Migræne forhøjer risiko for graviditets- og fødselskomplikationer

Gravide med migræne har øget risiko for at miste fostret, få kejsersnit eller føde et barn med lav fødselsvægt, viser et omfattende registerstudie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Studiet tyder også på, at receptpligtig migrænemedicin forebygger de alvorlige komplikationer.

Foto: Ida- Marie Jensen

27.06.2019 | Forskning, Forskning, Alle grupper

Første hold konferencetolke er klar til EU

Det første hold masterstuderende i konferencetolkning på Aarhus Universitet er netop færdiguddannede, og efterspørgslen efter de danske tolke er massiv.

Studerende fra forskellige verdensdele kommer til Aarhus Universitet for at læse i sommerferien. Foto: Martin Gravgaard.

27.06.2019 | Uddannelse, Forskning, Alle grupper

AU Summer University fortsætter med at vokse

Intensive sommerkurser bliver mere og mere populære blandt studerende. Det gælder ikke kun danske studerende, men også internationale studerende fra AU’s partneruniversiteter.

Læge og ph.d. Kasper Adelborg peger på baggrund af sit nye studie om blodkræft på stort forebyggelsespotentiale for de alvorlige komplikationer, som mange rammes af. Foto: AU.

27.06.2019 | Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen

Hver femte blodkræftpatient bliver ramt af blodprop eller blødning

I årene efter blodkræft bliver hver femte ramt af en blodprop eller en hospitalskrævende blødning. Et ny omfattende kortlægning fra Aarhus Universitet kan bidrage til at forebygge de alvorlige følgesygdomme.

26.06.2019 | Forskning, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe

Oksekød eller ej?

At nedsætte sit forbrug af oksekød kan være et klimavenligt træk, men sagen er ikke så enkel. Forskere forsøger at nuancere klimadebatten ved at give et samlet overblik.

Studiet er en kohorte med 1.994618 nyfødte født i Danmark fra 1981 til 2015. Foto: unsplash.com

26.06.2019 | Forskning, Offentligheden/Pressen, Health

Lavtuddannede mister oftere spædbørn

Kvinder med ni års skolegang eller mindre har større risiko for, at deres spædbarn dør inden for det første leveår. I over halvdelen af tilfældene er dødsårsagerne for tidlig fødsel og lav fostervægt. Det viser forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

26.06.2019 | Administrativt, Administration (Faglighed), Videnskabelig medarbejder

Nyhedsbrev 28 fra Institutlederen

Kære alle - Her er seneste nyt fra den første sommermåned og hektiske eksamenstid. Der er en del nyheder denne gang, men hæng på, da det jo er et udtryk for alle de mange spændende begivenheder på vores institut.

25.06.2019 | Arrangement, Offentligheden/Pressen, Mindfulness

5-dages stilheds-retreat med Saki Santorelli

"Straight To The Heart", 5 dages stilheds-retreat. Instruktør: Saki Santorelli

De fire ph.d.-skoler har netop vedtaget en række Grundprincipper, der har til formål at sikre et fælles fundament. (Ill: Colorbox)

25.06.2019 | Administrativt, Alle grupper, Alle AU-enheder

Fælles ph.d.-principper indføres på AU

AU har netop vedtaget en række grundprincipper for universitetets fire ph.d.-skoler. De bidrager til at skabe et fælles fundament til at uddanne de næste generationer af forskere, der skal udfordre vores grundvold med banebrydende og selvstændig forskning.

Viser resultater 11 til 20 ud af 85

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Næste